Moet je altijd betalen voor een zichtrekening?

Bij heel wat banken krijg je de keuze tussen verschillende formules wanneer je een zichtrekening wenst te openen. Het prijskaartje van zo’n rekening wordt doorgaans bepaald door de dienstverleningen en de kredietkaart die ermee gepaard gaan.

De Belgische staatsbank Belfius zet deze zomer de commercialisering van een aantal zichtrekeningen stop. Zo zal de grootbank niet langer de Transactierekening, de Belfius Pulse White-rekening en de Belfius Comfort Platinum-rekening aan de man brengen. Dat neemt niet weg dat klanten nog uit een resem andere betaalrekeningen kunnen kiezen. Zo heeft Belfius vorig jaar de zogenaamde Beats-zichtrekeningen voorgesteld.

Ook heel wat andere banken bieden meerdere formules aan wanneer je bij hen aanklopt voor een zichtrekening. Het merendeel van die rekeningen gaat gepaard met een prijskaartje. Al kan je doorgaans wel kiezen voor een gratis formule, maar zo’n rekening heeft wel een aantal beperkingen.

Beperkingen gratis zichtrekening

Als je voor een gratis zichtrekening kiest, moet je bijna altijd betalen als je geld afhaalt aan de bankautomaat van een concurrent. Veel financiële instellingen rekenen in dat geval een vergoeding aan van 0,5 euro per geldopname. Er zijn wel enkele uitzonderingen: Keytrade Bank en Argenta. Bij die twee banken kan je eender waar (in de Europese Unie) gratis geld afhalen.

Een gratis zichtrekening is voornamelijk interessant voor mensen die digitaal bankieren. Keytrade Bank beschikt bijvoorbeeld niet over kantoren waar een loketbediende bankverrichtingen, zoals geldoverschrijvingen, voor je kan doen. Bij Argenta en de andere banken met fysieke kantoren moet je dan weer betalen voor dergelijke dienstverleningen. Geld storten aan het loket is wel nog gratis bij Argenta.

Universele bankdienst

Indien je dus een beroep wilt doen op de manuele verrichtingen word je in principe gedwongen om te kiezen voor een betalende zichtrekening. Als je bijvoorbeeld meermaals per maand geld overschrijft aan het loket komt het veel goedkoper uit om voor zo’n rekening te kiezen.

Om de mensen die manueel wensen te bankieren niet in de kou te laten staan, heeft de federale overheid samen met de banksector de universele bankdienst gelanceerd. Voor maximaal 60 euro per jaar krijg je dan toegang tot een aantal traditionele bankdiensten, zoals minstens 60 manuele verrichtingen aan het loket. Een eerdere vergelijking toont wel aan dat de banken uiteenlopende tarieven hanteren. Sommige banken duiken vlotjes onder de jaarvergoeding van 60 euro, terwijl anderen de voorkeur geven aan het maximumtarief.

Zelfs beperkingen bij andere betalende formules

De universele bankdienst is hoe dan ook welgekomen. De afgelopen jaren hebben we namelijk opgemerkt dat de banken zelfs beperkingen opleggen aan mensen die een betalende zichtrekening hebben. We laten ons licht schijnen over de vier grootbanken.

Bij marktleider BNP Paribas Fortis kan je voor 3,5 euro per maand een zogenaamde Comfort Pack openen. Via dat pakket krijg je een kredietkaart, maar geen toegang tot de traditionele dienstverleningen. Indien je dat wenst, moet je kiezen voor het Premium Pack, waarvoor je 7,5 euro per maand betaalt. En zelfs in dat geval is het aantal manuele verrichtingen beperkt tot 12 per jaar. We zien dit bijvoorbeeld ook bij ING en Belfius (1 manuele verrichting per maand). KBC is tot nu toe de enige grootbank die geen limiet oplegt aan het aantal manuele verrichtingen die je met een betalende zichtrekening kan doen. In tegenstelling tot de universele bankdienst krijg je bij de bovenstaande formules wel toegang tot een resem extra’s, zoals een kredietkaart. Het type kredietkaart dat je krijgt, heeft doorgaans de grootste impact op het prijskaartje van het zichtrekeningpakket.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.