De uitrol van het Novavax-vaccin in de Europese Unie verloopt minder vlot dan verwacht. Het coronavaccin moest vaccintwijfelaars overtuigen aangezien het via meer conventionele wetenschap werd ontwikkeld dan de mRNA-vaccins.
Nuvaxovid, het coronavaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax, lijkt voorlopig niet echt aan te slaan bij de Europese bevolking. Het vaccin is de jongste op de markt en wordt sinds eind februari in de lidstaten van de EU uitgerold. In de meeste Europese landen zou Nuvaxovid slechts een fractie van de totale toegediende vaccins uitmaken.
In Duitsland zou van de 90.000 vaccins die tot nu toe in maart werden toegediend slechts 3 procent met Nuvaxovid zijn. In Frankrijk zouden slechts 1.300 mensen het Novavax-vaccin gekregen hebben in de eerste tien dagen van de uitrol. Dat schrijft Reuters.
Slechte timing, weinig mensen in aanmerking
De tegenvallende populariteit heeft met verschillende redenen te maken. Ten eerste zit de timing sterk tegen voor de ontplooiing van een coronavaccin. In alle Europese landen is het leven min of meer terug naar normaal gegaan. Ook in ons land zijn we in code geel terechtgekomen. De enige maatregelen waar de bevolking nog mee geconfronteerd wordt, is de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en in zorginstellingen.
In België is zo’n 79 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, ongeveer 61 procent kreeg in ons land al een booster. Ook in de EU ligt dat cijfer vrij hoog, zo’n 72 procent is er volledig gevaccineerd, net niet de helft van de EU-inwoners kreeg een booster. Daardoor ligt de vaccinatiecampagne momenteel op een laag pitje.
Daarbovenop worden de Novavax-vaccins vooral toegediend aan mensen die nog helemaal geen prik hebben gekregen, onder andere bij mensen met allergieën of sceptici die nu toch over de brug komen. Daardoor blijven er maar weinig mensen over die in aanmerking komen voor het nieuwe vaccin.
510.000 dosissen in België
België kocht via een groepsaankoop van de Europese Unie in januari zo’n 510.000 dosissen van het vaccin. Het Novavax-vaccin onderscheidt zich van de andere beschikbare vaccins omdat het een proteïnevaccin is, ontwikkeld op basis van eiwitten die het spike-eiwit van het coronavirus nabootsen, wat in het lichaam een immuunreactie uitlokt.
Die methode zou een beter alternatief zijn voor mensen die kans hadden op een allergische reactie bij de andere vaccins, of die al na hun eerste prik er slecht op reageerden. Daarom kregen deze mensen in België – in totaal zo’n 3.000 mensen – bij de start van de uitrol eind februari voorrang voor Nuvaxovid. Het vaccin zou voor 90 procent effectief zijn.
Het ziet er echter naar uit dat het Novavax-vaccin er niet onmiddellijk in slaagt om twijfelaars over de streep te trekken.
(am)