Zondag vindt al voor de vijfde keer in 40 jaar een referendum plaats in Venetië. De burgers van de drijvende stad mogen zich opnieuw uitspreken over het autonomie-vraagstuk. ‘Is het zinvol dat Venetië zijn eigen koers vaart?’ is de stelling.
De nieuwe volksraadpleging is een uiting van de vele zorgen waarmee de Venetianen kampen. Onvrede over de lokale – corrupte – politiek, het schrikbeeld van de cruiseschepen in de lagune, het toerisme dat stilaan uit zijn voegen barst, om er maar enkele te noemen.
‘Zelf controle nemen’
De idee van een autonoom Venetië is absoluut niet nieuw. Bij de laatste volksraadpleging, in 2003, kwamen te weinig burgers naar de stembus. Voorstanders werpen nu op dat de overstromingen van de afgelopen weken de geesten deden rijpen. ‘Het trage antwoord van nationale en lokale politici toont aan dat het hoog tijd is om zélf de controle in handen te nemen’, klinkt het.
Tot op heden maakt Venetië deel uit van een groter geheel. Venetië zelf, de industriële stad Mestre en de havenregio Marghera vormen al sinds 1926 één grote gemeente met één burgemeester. De voorstanders willen deze structuur veranderen, zodat Venetië eigen prioriteiten kan stellen.
Andere stad, andere problemen
De inwoners van Venetië zijn al een tijdje kwaad op dat lokale bestuur vanwege een groot omkoop- en witwasschandaal. Dat situeert zich rond het broodnodige preventiesysteem voor overstromingen. Het is nog altijd niet klaar, maar heeft wel al 5,3 miljard euro opgeslorpt.
Ook in Mestre zijn inwoners te vinden voor een splitsing. ‘Een stad op het vaste land heeft andere problemen dan een stad in het water’, zegt een ja-stemmer.
‘Utopisch’
Aan de andere kant van het spectrum is het leidmotief ‘efficiëntie’. Tegenstanders stellen dat een grotere raad beter geplaatst is om complexe problemen op te lossen. Het plan dat Venetië een soort stadstaat – zoals het Vaticaan – kan worden, noemen zij ‘utopisch’ en ‘volkomen onzin’.
Andere nee-stemmers zien het referendum als een politiek spelletje. ‘Dit is gewoon een manier om het aantal zetels in de gemeenteraad te verdubbelen’, klinkt het dan.