Het oude bondgenootschap tussen Rusland en Cuba lijkt op dit moment weer op te leven. Te midden van de spanningen omtrent Oekraïne betuigt het communistische land haar steun aan Rusland en beschuldigt het de VS van een ‘propaganda-oorlog’.
In een officieel statement laat de Cubaanse overheid weten dat het de samenwerkingen met Rusland verder zal gaan uitbreiden. Daarnaast bedankt het land de Russen voor alle hulp die is geboden gedurende de coronapandemie. Ondertussen benadrukt het regime de voortdurende campagnes van desinformatie die gevoerd worden door de Verenigde Staten. De Cubaanse vicepremier Ricardo Cabrisas veroordeelde ook de eenzijdige en oneerlijke sancties die het Westen Rusland oplegt en de uitbreiding van de NAVO in Europa.
Strategische belang van Venezuela
Het bezoek aan Cuba maakt deel uit van een grotere rondgang van Rusland aan Latijns-Amerika. Zo bezocht vicepremier Yuri Borisov eerder al de Argentijns president Alberto Fernández en Venezolaanse Nicolas Maduro. Burisov benadrukte tijdens zijn bezoek het strategische belang van Venezuela: “Venezuela is een belangrijke strategische partner voor Rusland in Latijns-Amerika”.
Eerder waarschuwde buurland Colombia al voor het feit dat zowel Rusland als Iran het regime in Venezuela bijspringen met militaire steun. Onlangs stelde Poetin nog ‘militair-technische maatregelen’ te nemen als hij niet de veiligheidsgaranties krijgt in Oost-Europa van de NAVO. Het Kremlin liet hints vallen dat dergelijke maatregelen ingezet kunnen worden op het ‘westelijk halfrond’. Analisten zijn echter sceptisch en denken niet dat Rusland daadwerkelijk wapens in de regio zal plaatsen
Schijnbeweging
Het gaat hierbij mogelijk om een schijnbeweging, om de situatie rond Oekraïne verder te compliceren voor het Westen. Poetin beschouwt Latijns-Amerika nog steeds als een belangrijk gebied voor de VS, zo valt te lezen in de New York Times. Door de aandacht naar de ‘backyard’ van de Amerikanen te verschuiven krijgt Rusland mogelijk meer ademruimte in Europa.
Tijdens de pandemie was het Rusland dat vaccins leverde aan veel Zuid-Amerikaanse staten en waren het de Verenigde Staten die veel vaccins opspaarden. Het Spoetnik V-vaccin was het eerste vaccin dat arriveerde in Argentinië, Venezuela en Bolivia. “Jullie waren er”, zei de Argentijnse president Fernández tegen Poetin vorige maand. Op deze manier keert het sentiment zich verder in het voordeel van Rusland.
Nieuwe Cubacrisis
Cuba en Rusland hebben een geschiedenis die teruggaat tot 1959, met de revolutie van Fidel Castro. Hoewel de relatie de laatste jaren bekoelde, speelden de Russen een belangrijke rol met het leveren van humanitaire hulp tijdens de coronapandemie. Jaarlijks bedraagt de handel tussen de twee landen zo’n 100 miljoen dollar. Cuba’s belangrijkste exportproducten aan Rusland zijn goud en sigaren.
Poetin waarschuwde eerder al voor het feit dat de crisis omtrent Oekraïne kan uitmonden in een nieuwe Cubaanse raketcrisis, die plaatsvond in 1962.
(lp)