Kernwapens in Venezuela en Cuba?

Het Westen gaf Rusland vorige week niet het antwoord dat Moskou wilde met betrekking tot veiligheidsgaranties in Europa. Het Kremlin verzet zich tegen de verdere oostwaartse uitbreiding van de NAVO, maar deze laatste buigt niet. De Russische president Poetin beraadt zich nu over de volgende stap. Wat hij ook beslist, het dreigt de inzet van de confrontatie waarschijnlijk verder op te drijven

Een mogelijk gevolg waar in de westerse pers weinig aandacht aan is besteed is de mogelijke stationering van Russische militaire uitrusting in Cuba en/of Venezuela. 

Hoewel dit in Venezuela geen probleem zal vormen, is het verre van duidelijk wat Moskou Cuba zou kunnen bieden in ruil voor het hypothekeren van de delicate relatie met de Verenigde Staten.

Rusland heeft in gesprekken met de VS en de NAVO wel met een dergelijke inzet gedreigd. Vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov zei eerder deze maand dat hij de inzet van Russische wapens in beide landen niet kon uitsluiten

Vervolgens meldde The New York Times dat Russische onderhandelaars tijdens besprekingen in Genève “zinspeelden” op de mogelijkheid kernwapens in te zetten in de buurt van de grens met de VS. Poetin voerde daarop een demonstratief telefoongesprek met de president van Cuba. 

Ex-president Dmitri Medvedev, het huidige plaatsvervangende hoofd van de machtige Veiligheidsraad, verraste dan weer door met klem uit te sluiten dat er Russische militaire bases in Cuba of Venezuela zouden komen. 

Zoals altijd hangt alles af  Poetin, terwijl niemand weet wat die denkt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.