De cashloze maatschappij ontwaakt: twee Chinese banken laten biljetten en munten vallen

Twee Chinese privébanken zullen vanaf maart en april geen geldbiljetten en munten meer gebruiken. Ondertussen gebruiken al meer dan 261 miljoen Chinezen de digitale yuan.

Een stel Chinese banken omarmen vanaf maart en april de cashloze samenleving die Peking wil bekomen. Een bank in de hoofdstad Peking (Zhongguancun Bank) en één in de nabijgelegen noordoostelijke Liaoning-provincie (NewUp Bank) zullen vanaf respectievelijk april en maart het gebruik van bankbiljetten en munten stopzetten. Het is een duidelijk signaal dat de digitalisering van China’s financiën in een stroomversnelling terechtkomt.

Steeds meer Chinese banken neigen de afgelopen maanden naar een gebruikssysteem dat volledig digitaal verloopt. Het opkomende succes van digitale betaalapps, zoals WeChat Pay van Tencent en Alipay van Alibaba, was een duidelijk voorteken voor deze omwenteling.

Maar niet alleen de innovatieve privésector van China drijft deze digitale ommekeer aan. De Chinese overheid werkt koortsachtig aan de uitrol van de digitale yuan, ofwel de e-CNY. Dat is de digitale centrale bankmunt (CBDC) van China die ondertussen al door meer dan 261 miljoen mensen wordt gebruikt in een door de overheid ontworpen wallet. Die munt steunt deels op blockchaintechnologie maar is, in tegenstelling tot crypto, uiteraard volledig gecentraliseerd.

Verwarring over het behouden van cash of het omarmen van digitale yuan

Het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar plaatsvindt vanaf 1 februari, vormt momenteel een belangrijke nieuwe drijfveer voor Chinese zaakvoerders om de digitale yuan te adopteren. Onlangs voerde Tencent de optie in om te betalen met de digitale yuan op zijn populaire WeChat Pay-app. Ook de Chinees e-commercereus JD.com ondersteunt al even betalingen met de e-CNY. Sinds vorige week sprong ook de voedselbezorger Meituan op de kar.

Toch blijft er enigszins verwarring heersen onder kleine handelaars of ze nu de digitale yuan volledig moeten omarmen of zo lang mogelijk met cash moeten rondzeulen. Volgens de Hongkongse krant South China Morning Post, wil de Chinese centrale bank dat kleine zaakvoerders inderdaad zo lang mogelijk bankbiljetten en munten gebruiken. Maar ondertussen wordt de e-CNY assertief opgedrongen bij de banken.

De NewUp Bank in de Liaoning-provincie, die vooral fungeert als lokale geldschieter, meent dat zijn beslissing om cash te laten vallen volledig gesteund wordt door de centrale bank.

Reikwijdte van Chinese privébanken blijft beperkt

Er zit echter meer achter de beslissing van de banken om cash te begraven. Kleine privébanken in China liggen al jaren onder het vergrootglas van de overheid, die een meedogenloze campagne voert tegen schaduwbankieren. 

Sommige kleine banken hopen, door de digitale yuan vroeg te omarmen, dat zij kunnen erkend worden als de eerste “internetbanken”. Tot nu toe krijgen ze echter nog steeds weinig speelruimte van Peking. South China Morning Post tekent op dat er tot nu toe maar vier privébanken zijn die toestemming kregen om digitale bankdiensten buiten hun eigen regio aan te bieden.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.