De Deliveroo van China adopteert nu ook de digitale yuan

Meituan, een van de grootste Chinese maaltijdbezorgers, gaat de digitale yuan, de e-CNY, integreren in hun betaalsysteem. Dat is groot nieuws voor de ruim 660 miljoen gebruikers van de applicatie, en voor de digitale munt zelf. Steeds meer grote techbedrijven in China adopteren nu de e-CNY.

Meituan staat op het moment van schrijven op de achtste plaats in de lijst van grootste bedrijven volgens marktkapitalisatie. Het bedrijf is vooral bekend omwille van zijn voedselleveringen, maar is daarnaast ook actief als digitale winkel en betaaldienst voor onder meer hotels, taxi’s en restaurants. Voor China is de implementering van de digitale yuan door Meituan dan ook een grote stap, aangezien het zo het testen van de eigen digitale centrale bankmunt nog breder kan verspreiden.

Olympische Winterspelen

Al in 2019 maakte China bekend te werken aan de ontwikkeling van een digitale munt. Die werd de afgelopen 2 jaar uitvoerig getest en wordt sinds kort ook uitgerold. Verschillende grote Chinese bedrijven, zoals Tencent en JD.com, kondigden al aan de digitale yuan te gebruiken in hun betaalsystemen.

Hoewel de testfase al wijdverbreid is onder de Chinese bevolking (eind oktober 2021 hadden al tien miljoen gebruikers een digitale portefeuille aangemaakt), is de munt nog niet officieel voorgesteld. Verwacht wordt dat dat de komende weken zal gebeuren, tijdens de Olympische Winterspelen, die op 4 februari van start gaan in Peking.

Verder dan andere landen

Hoe verder in het testproces, hoe meer de marktwaarde van de digitale munt toeneemt. Zo gaf Zou Lan, de directeur van het departement Financiële Markten van de People’s Bank of China, aan dat al voor 12,4 miljard euro aan transacties werden uitgevoerd.

Van alle landen die experimenteren met digitale munten, staat China voorlopig het verste. In totaal zijn zeker 91 landen gestart met een eigen digitale munt te ontwikkelen, maar enkele landen, waaronder China, Zuid-Korea en Frankrijk, raakten verder dan een eerste ontwerp. Ook in de VS wordt door beleidsmakers zwaar gedebatteerd over het al dan niet ontwikkelen van een eigen digitale munt.

(jvdh)

Meer