De toeristische sector moet dit jaar wereldwijd met kortere reizen rekening houden. Terwijl drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, de toeristen nog gemiddeld reizen van 4,5 dagen planden, is er voor dit jaar sprake van slechts 3,6 dagen. Dat blijkt uit een rapport van het online reisbureau Tripadvisor en marktonderzoeker Ipsos Mori.
Het onderzoek – gebaseerd op een enquête in november vorig jaar bij meer dan tienduizend consumenten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Singapore en Japan – stelt daarbij dat de coronapandemie in de reisindustrie voor een fundamentele verschuiving heeft gezorgd. Tripadvisor voegt er aan toe dat nog steeds nieuw consumentengedrag kan worden opgemerkt.
Grotere reislust
De onderzoekers stelden vast dat de consumenten dit jaar sneller geneigd zijn op reis te gaan dan voor de uitbraak van de coronapandemie.
In Singapore wordt met een score van 89 procent de grootste reislust opgemerkt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (85 procent), Australië (79 procent) en de Verenigde Staten (78 procent). In Japan moesten de laagste reisintenties worden opgetekend (58 procent).
Ook over de geplande reisduur blijken de intenties tussen de verschillende nationaliteiten sterk uit elkaar te lopen. Australiërs, Singaporezen en Japanners laten in de zoekopdrachten op Tripadvisor uitschijnen langere reizen te willen maken dan voor de uitbraak van de coronacrisis.
Al die verplaatsingen blijven echter gemiddeld tot maximaal vier dagen beperkt. In de Verenigde Staten en Spanje worden de reisintenties ingeperkt en ook daar valt de planning nu onder de grens van de vier dagen.
Alleen Duitse toeristen plannen nog langere verplaatsingen. Die groep maakte drie jaar geleden reizen met een gemiddelde duur van 6,1 dagen. Dat wordt nu echter ingeperkt tot 5,3 dagen.
Binnenland
Verder stelden de onderzoekers nog vast dat vele reizigers aangeven eerder in eigen land te willen reizen. Buitenlandse bestemmingen genieten minder belangstelling. “Dat heeft vooral te maken met de coronatests die worden opgelegd en de isolatieverplichtingen die moeten worden nageleefd”, luidt het.
“Maar niet alleen die ongemakken vormen een hinderpaal voor buitenlandse reizen, ook de persoonlijke veiligheid blijkt een belangrijke factor. Ongeveer 70 procent van de ondervraagden zeggen op zoek te zijn naar bestemmingen met een beperkt aantal besmettingen.”
Daarbij blijkt een meerderheid van de respondenten voorstander van bredere veiligheidsmaatregelen. Bij reizigers uit Singapore loopt dat zelfs op tot 83 procent, gevolgd door 73 procent in Japan.
De enquête bracht nog aan te licht dat een merendeel van de reizigers op hun reizen vooral nieuwe plaatsen wil verkennen. Daarbij zegt ongeveer 35 procent van de reizigers een bezoek aan een bestemming waar ze nooit eerder zijn geweest, nu belangrijker te vinden dan drie jaar geleden. In Australië en Singapore loopt dat zelfs op tot respectievelijk 46 procent en 49 procent.
Daarnaast voeren vele reizigers aan nieuwe ervaringen te willen opdoen. Ongeveer 30 procent van de toeristen zegt ook een groter budget voor zijn reizen te zullen reserveren dan drie jaar geleden. Bij velen is ook de interesse in culturele activiteiten gegroeid.
(kg)