Speelgoed KFC leidt tot boycot in China

KFC moedigt volgens China voedselverspilling aan omdat sommige mensen enkel maaltijden bij de fastfoodketen kopen om poppen te verzamelen. Dat bericht persagentschap Reuters.

KFC China viert zijn 35-jarige bestaan met gratis poppen bij bestellingen van “blind box”-maaltijden ter waarde van 99 yuan, of zo’n 15,50 euro. Daarvoor werkt de keten samen met speelgoedmaker Pop Mart.

De zogenaamde Dimoo-poppen, personages gecreëerd door Pop Mart, komen in verschillende outfits en stijlen, waaronder de mascotte van KFC Colonel Sanders.

100 maaltijden in een keer

Klanten in Chinese KFC’s maken kans op bepaalde limited edition-versies van de Dimoo-poppen. Iemand zou in één keer 10.494 yuan (1.438 euro) hebben uitgegeven aan meer dan 100 van de maaltijden om het speelgoed te verzamelen. Mensen zouden ook anderen hebben betaald om maaltijden voor hen te kopen, of ze gewoon weg hebben gegooid.

Volgens China Daily was binnen een week 85 procent van het speelgoed verkocht.

Tweedehandswebsite verhandelen de poppen ondertussen. Daarbij is een set van zes speeltjes nu geprijsd op 768 yuan (105 euro). Een zeldzaam personage zou zelfs verkocht worden voor 799 yuan (110 euro) per stuk.

“Druist in tegen de openbare orde”

De China Consumers Association (CCA) is van mening dat de actie sommige klanten aanzet tot een ware koopwoede. “KFC gebruikte de verkoop van blinde dozen met een beperkte oplage om consumenten aan te zetten tot irrationele en buitensporige aankopen van maaltijdsets, wat indruist tegen de openbare orde, goede gewoonten en de geest van de wet”, aldus de aan de staat gelieerde CCA in een verklaring.

In 2020 lanceerde de Chinese regering een grote campagne tegen voedselverspilling. President Xi Jinping noemde de hoeveelheid verspild voedsel “schokkend en verontrustend”.

De “lege bord”-campagne is gericht op het livestreamen van extreme, verkwistende eters volgens de Communistische Partij. Ze zou bezorgd zijn over het vermogen van China om zijn 1,4 miljard mensen te voeden.

Sinds april 2021 kunnen cateringdiensten, als gevolg van een nieuwe wet, in China een boete tot 10.000 yuan krijgen als ze klanten aanzetten tot voedselverspilling.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.