91 Russische parlementsleden hebben Covid-19, 38 liggen in het ziekenhuis

91 van de 450 parlementsleden van de Russische Staatsdoema zijn met Covid-19 besmet. Dat heeft Vyacheslav Volodin, de voorzitter van het parlement, maandag tijdens een werkvergadering aan president Poetin gecommuniceerd.

38 leden van de Doema liggen momenteel in het ziekenhuis met Covid-19, waarvan er één op intensieve zorgen ligt. Eén parlementslid uit de republiek Tsjetsjenië is in september overleden aan complicaties die werden veroorzaakt door Covid-19.

Rusland kondigde als eerste een coronavaccin aan en beschikt ondertussen ook al over een tweede en een derde vaccin. Toch slaagt het land er niet in de tweede golf van het coronavirus onder controle te krijgen. 

Maar de tests met het Spoetnik V-vaccin verlopen voorspoedig, aldus het hoofd van het Gamaleya-instituut, dat het vaccin ontwikkelde. Slechts 15% van de 40.000 mensen die deelnemen aan de Fase 3 van de tests vertoont lichte nevenwerkingen. Sommigen hebben lichte koorts, anderen hoofd- of spierpijn. 85% voelt helemaal niets.

1,5 miljoen bevestigde gevallen

Het land heeft ondertussen meer dan 1,5 miljoen bevestigde gevallen van coronavirus opgemeten. Meer dan 26.000 mensen zijn aan de ziekte overleden. Volgens het Russische statistiekbureau zou het  werkelijke aantal eerder rond de 46.000 liggen.

Naar de ware cijfers blijft het gissen. Een Russische zorgwerker in de stad Novokuznetsk heeft recent een videoclip gepost waarop de Covid-ravage in een lokaal mortuarium is te zien. ‘Overal lijken’, zegt de man.’ We lopen letterlijk over de hoofden van de doden heen’.

Poetin had vorige woensdag nog geprobeerd de cijfers te relativeren door te stellen dat het grote aantal sterfgevallen een gevolg was van een verbeterde telmethode.

De maatregelen om de pandemie te bestrijden zullen Rusland in 2020-2021 naar schatting 9% van zijn bbp kosten, berekende Minister van Financiën Anton Siluanov.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20