8 zaken die voor jouw geld veranderen in 2022

Een nieuw jaar brengt traditioneel heel wat veranderingen met zich mee. 2022 is geen uitzondering op dat vlak. Integendeel, vanaf volgend jaar veranderen er heel wat zaken die een stevige impact kunnen heb op jouw financiële situatie.

1. Banken verhogen prijskaartje zichtrekening

Verschillende banken hebben de afgelopen maanden aangekondigd dat ze het prijskaartje van bepaalde producten verhogen. Het valt daarbij op dat ze in de eerste plaats hun pijlen richten op de zichtrekeningen. De grootbank BNP Paribas Fortis was dit jaar één van de eerste banken om prijsverhogingen voor 2022 aan te kondigen. Ook Fintro (dochteronderneming van BNP Paribas Fortis), Crelan, bpost bank en Deutsche Bank trekken volgend jaar het prijskaartje van een zichtrekening op.

Sommige andere banken laten de zichtrekeningen ongemoeid, maar verhogen wel de tarieven van andere producten. Klanten van AXA Bank moeten bijvoorbeeld vanaf volgend jaar 10 euro meer betalen voor een extra kaartlezer. Het prijskaartje bedraagt dan 25 euro. Wil je weten hoeveel jij betaalt voor je bankproducten? Raadpleeg dan zeker het tariefblad op de site van je bank.

2. Minder registratierechten bij aankoop enige woning

Er is een grootse wijziging op til voor wie volgend jaar een enige en eigen woning koopt. De Vlaamse regering heeft beslist om de registratierechten te verlagen van 6 naar 3 procent. Dat betekent dat je op de aankoop van een woning van 250.000 euro welgeteld 7.500 euro kan besparen. Het kan gebeuren dat wie dit jaar al een huis gekocht heeft ook in aanmerking komt voor de verlaging. Er wordt namelijk gekeken naar de aktedatum, niet de compromisdatum.

Slecht nieuws is er wel voor wie een tweede woning koopt. De registratierechten voor zo’n aankoop stijgen volgend jaar van 10 naar 12 procent. In dat geval wordt er wel gekeken naar de compromisdatum.

Hou er rekening mee dat vanaf 2024 de zogenaamde meeneembaarheid van de registratierechten verdwijnt. Je kan vanaf dan niet langer de betaalde registratierechten op je vorige woning afhouden van de verschuldigde registratierechten op de aankoop van je nieuwe woning. Tussen 2021 en 2024 geldt er een overgangsperiode waarbij je kan kiezen tussen de meeneembaarheid en de verlaagde registratierechten.

3. Verplichte schatting bij aankoop van woning

Een nieuwe Europese richtlijn verplicht de banken om vanaf volgend jaar een woning te schatten alvorens een hypothecaire lening toe te kennen. In een toelichting verduidelijkte de Nationale Bank van België (NBB) dat die verplichting niet meteen betekent dat de hypotheeknemers moeten opdraaien voor die kosten. De toezichthouder zei in september dat de schatting kan worden uitgevoerd door zowel een interne als een externe schatter. “Dat kan door een bezoek ter plaatse, maar ook door gebruik te maken van geavanceerde statistische modellen die voldoen aan de EBA-verplichtingen”, aldus de NBB. Vandaag werken al heel wat banken met een schatting.

4. Aanpassing fiscaliteit buitenlands vastgoed

Volgend jaar veranderen de fiscale regels voor wie vastgoed in het buitenland bezit. Tot nu toe keek de fiscus naar de huurwaarde van de woning om de belasting te bepalen. Vanaf volgend jaar wordt de belasting op dezelfde manier berekend als in België. Dat betekent dus dat de belastingdienst een berekening maakt op basis van het kadastraal inkomen. Het belastbare bedrag is dus het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent.

Het kadastraal inkomen wordt vastgesteld door de Administratie Opmetingen en Waarderingen (het vroegere Kadaster) en zij betekent het kadastraal inkomen aan de burger. De fiscus heeft ook al een aangifteformulier gestuurd naar iedereen die voor 2021 eigenaar werd van een woning in het buitenland.

5. Lancering universele bankdienst

Vanaf 1 januari 2022 zullen elf banken de universele bankdienst aanbieden. Die dienst werd in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de noden van de niet-digitale gebruikers. Het pakket zal een aantal basisdiensten bevatten, waaronder 60 manuele verrichtingen, 24 geldopnames per jaar aan de automaat van de bank en een debetkaart. Deze dienstverlening mag maximaal 60 euro per jaar kosten. Tot 30 juni 2024, de datum waarop de charter die de universele bankdienst regelt, afloopt, kan er jaarlijks maximaal 6 euro bijkomen.

De universele bankdienst wordt aangeboden door BNP Paribas Fortis, Belfius, ING, KBC (inclusief CBC in Wallonië en Brussel), Crelan, Argenta, AXA Bank, bpost bank, Beobank, VDK Bank en CPH Banque.

6. Fiscus houdt een kleiner deel van je loon af

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gaat de komende jaren sleutelen aan de manier waarop de bedrijfsvoorheffing wordt berekend. Op dit moment sluiten de belastingschijven die de fiscus hanteert voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing niet aan bij die van de personenbelasting. Daardoor gebeurt het meer dan eens dat de belastingdienst meer van je loon afhoudt dan nodig. Door de wijzigingen die de minister naar voren schuift, zal de fiscus dus een kleiner deel van jouw loon afhouden.

De aanpassing van de schalen die gebruikt worden voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing gaat in verschillende fases gebeuren. In een eerste fase (volgend jaar) wordt de belastingschijf van 25 procent in lijn gebracht met die van de personenbelasting.

7. Verlaging bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid

Nog een aanpassing die een impact zal hebben op je nettoloon: de verlaging van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid. De federale regering heeft dit jaar beslist om die crisisbelasting in fases af te schaffen. In een eerste fase volgend jaar wordt de bijdrage verlaagd van 9 naar 7 procent. Het maximumbedrag daalt van 731,28 naar 581 euro. Volgens Van Peteghem moet de maatregel ervoor zorgen dat een alleenstaande 50 euro extra overhoudt per jaar en een koppel 150 euro.

8. Minstens 1 elektronische betaaloptie in iedere winkel

Vanaf 1 juli 2022 moet je in iedere winkel in ons land elektronisch kunnen betalen. Dat hoeft wel niet altijd met een bankkaart te zijn. Het is voor winkeliers voldoende om alternatieven zoals betalen met de smartphone of via Payconiq by Bancontact mogelijk te maken. Winkeluitbaters kunnen bijvoorbeeld werken met een sticker waarop je de QR-code kan scannen met behulp van Payconiq by Bancontact.

“Maar voor alle duidelijkheid: ook cash blijft een geldig betaalmiddel. De consument moet gewoon de keuze hebben”, zei Van Peteghem eerder dit jaar.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.