69 procent van de Belgen zegt geen tot weinig vertrouwen meer te hebben in de politiek

Een onderzoek van het platform G1000 toont aan dat maar liefst 69 procent van de Belgen geen tot weinig vertrouwen meer heeft in de politiek. Burgers zouden te weinig inspraak krijgen, wat het vertrouwen in de verkozen politici naar beneden haalt.


Key takeaways

  • Weinig mensen hebben vertrouwen in de politiek, terwijl een grote meerderheid wel inspraak wil hebben.
  • Vrouwen en lager opgeleiden twijfelen aan hun competenties om deel te nemen aan een burgerplatform.
  • G1000 vindt dat de politiek inspanningen moet leveren om meer mensen te betrekken.

In het nieuws: G1000, een Belgisch platform dat ijvert voor burgerparticipatie, liet een onderzoek uitvoeren over het vertrouwen van de Belg in de politiek. Onderzoeksbureau Indiville ondervroeg een panel van 1.140 personen.

  • Uit het onderzoek bleek dat amper 24 procent vindt dat ze voldoende kansen krijgen om hun mening over het beleid te geven. 69 procent zegt weinig tot geen vertrouwen te hebben in de politieke partijen en hun verkozenen.
  • Tegelijk zegt 88 procent van de ondervraagden dat het belangrijk is dat politieke leiders ook rekening moeten houden met de mening van de burgers bij het nemen van beslissingen. 13 procent vindt dat beleidsmakers dat onvoldoende doen.
  • Als het gaat om politieke betrokkenheid, verschilt dat per niveau. Zo zegt amper 18 procent zich betrokken te voelen bij het Europese beleid. Op lokaal niveau zegt 54 procent zich weinig of niet betrokken te voelen. “De nabijheid van lokale overheden zorgt voor een groter gevoel van betrokkenheid, maar er is duidelijk werk aan de winkel op alle politieke niveaus”, concludeert Ben Eersels, woordvoerder van G1000.

Een aantal drempels blijven bestaan

Om te volgen: Is meer burgerparticipatie de weg vooruit?

  • Het platform voert aan dat uit de ondervraging blijkt dat burgers wel degelijk willen deelnemen aan burgerpanels (79 procent) of aan een gemengde commissie met verkozen politici en willekeurig geselecteerde burgers (75 procent).
  • Maar er blijven een aantal drempels om actief deel te nemen aan besluitvoering. 33 procent van de vrouwen twijfelt aan haar competenties. Bij mannen ligt dat cijfer lager, met 20 procent. Ook het opleidingsniveau is een bepalende factor: 30 procent van de ondervraagden met enkel een secundair diploma denkt niet over de juiste vaardigheden te beschikken om deel te nemen. Bij hoogopgeleiden is dat 21 procent.
  • “Het is essentieel dat er voldoende inspanningen worden geleverd om deze mensen ook een stem te geven. Met de juiste aanpak lukt dat ook”, haalt Eersels aan. “Zo kan je door de deelnemers te loten een groep vormen die een goede afspiegeling vormt van een bepaalde gemeenschap, bijvoorbeeld op vlak van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau”.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.