6 schokkende feiten over hedendaagse slavernij

Officieel bestaat op aarde geen slavernij meer, maar de realiteit is anders. Allemaal zijn we slaaf van onze dagelijkse sleur, van werkpatronen die onze voorvaderen eeuwen geleden ontwikkelden en van de grillen en verlangens van de markt. Maar ook échte slavernij bestaat nog en ze genereert elk jaar 24 miljard euro voor criminele organisaties.

Enkele feiten over moderne slavernij via Zero Hedge:

  • De helft van de hierboven vermelde 24 miljard euro in internationale winsten wordt in rijke westerse landen gegenereerd.

  • De Verenigde Staten schaften de slavernij officieel af in 1865 en in 1888 volgde Brazilië als laatste westerse natie. Toch zijn er vandaag meer slaven in de wereld dan eender wanneer in de geschiedenis: volgens uiteenlopende studies en naargelang de bron zou het gaan om 20,9 à 27 miljoen mensen.

  • Het Amerikaanse Arbeidsdepartement stelt dat er wereldwijd ten minste 122 verschillende goederen door slavenarbeid (.PDF) worden geproduceerd in ruim 58 landen. Onder die landen bevinden zich usual suspects zoals Afghanistan, Noord-Korea, China en India, maar ook Brazilië, Iran, Mexico,  Argentinië, Rusland en Turkije. Op de lijst met goederen alledaagse zaken als tapijten, kolen, katoen, rijst, fruit en bakstenen, maar ook diamant, goud, garnalen en pornografie.

  • De gemiddelde prijs van een slaaf in de V.S. van halfweg de 19de eeuw was ongeveer 30.000 hedendaagse euro’s. Vandaag zijn er plaatsen in de wereld waar een slaaf slechts 75 euro kost.

  • Een vorm van lijfeigenschap waarbij mensen leningen aangaan en vervolgens verplicht werken om die terug te betalen is alomtegenwoordig. Prostitutie is daarvan vaak de exponent.

  • Er worden wereldwijd 5 miljoen kinderen gedwongen om slavenarbeid te verrichten.

Meer