5 vragen nadat ’s werelds rijkste persoon (Elon Musk) het invloedrijkste sociale netwerk (Twitter) kocht

Wie had een maand geleden kunnen denken dat Elon Musk zijn zinnen zou zetten op Twitter? Tot voor kort was het sociale medium niet meer dan een speeltuin voor de multimiljardair. Hij loste er zijn kritiek, maar ook humoristische opmerkingen, waardoor de koers van sommige aandelen soms met een simpele tweet van richting veranderden. Sinds maandag is Musk echter de grote baas van Twitter, dat hij kocht voor 54,20 dollar per aandeel of een totaalbedrag van 44 miljard dollar. Wat staat het populaire sociale medium nu te wachten?

Eén iets staat alleszins vast: op korte termijn zal er niks veranderen, aangezien Musk het bedrijf pas echt overneemt in de komende herfst.

Tegelijkertijd weten we wel dat Musk heeft beloofd om “de algoritmes open source te maken om het vertrouwen op te krikken, spambots uit te roeien en alle mensen te verifiëren.” De miljardair wil komaf maken met valse accounts op het platform, die de hele dag door fake news verspreiden. Hij wil hij ook een “totale” vrijheid van meningsuiting garanderen op Twitter, in lijn met de libertaire beweging.

Verder blijven nog heel wat vragen over, waar niemand een concreet antwoord op kan geven. Het mag gezegd worden dat we de afgelopen weken een krankzinnige opeenvolging zagen waarbij de topman van Tesla en Space X de grootste aandeelhouder van Twitter is geworden, vervolgens een zitje in de raad van bestuur van het bedrijf afwees, om uiteindelijk op een complete overname te eindigen. Dat allemaal binnen dezelfde maand.

Welke richting gaat Twitter uit?

Dat is de vraag van 44 miljard dollar. Elon Musk zegt een grenzeloze vrijheid van meningsuiting te willen herstellen, zoals het libertarisme bepleit. Die stroming gedijt op het idee dat iedereen over fundamentele rechten en vrijheden beschikt waar geen enkele macht een vinger op mag leggen. Die vrijheden gelden dus voor elk individu en vormen een soort natuurlijk recht die boven alles primeren. Het libertarisme zet zich af tegen etatisme als een systeem van dwang.

In de Verenigde Staten kreeg de overname van Twitter al snel een politieke draai. “De Republikeinen verwelkomen de overname, de Democraten zien er echter gevaren in”, schrijft The Wall Street Journal.

Zelfs de CEO van Twitter, Parag Agrawal, die nog maar 4 maanden in de functie zit, weet niet heel goed hoe Twitter nu verder zal varen. Aan zijn werknemers liet hij weten: “Eens de deal is afgerond, zullen we weten welke kant het platform zal uitgaan.”

Aan CNN laat Emily Bell, een professor aan Columbia, een interessante gedachte los: “Ik neem even de tijd om na te denken over hoe gek het is dat in 2022 een bedrijf met een grote dataset van private en publieke communicatie, dat gemeenten, bedrijven en overheden op het platform heeft, van eigenaar kan veranderen met bijna geen controle.”

Zal Donald Trump terug toegelaten worden?

Dat is de grote politieke vraag die momenteel in de VS de ronde doet. Trump heeft de tijd genomen om er zelf op te antwoorden: “Ik ben teleurgesteld over de manier waarop Twitter mij heeft behandeld”, liet de voormalige president weten aan CNBC. “Daarom zal ik niet terugkeren.”

Twitter had het account van Donald Trump geschorst in januari 2021, nadat zijn aanhangers het Capitool bestormden. Er loopt momenteel nog steeds een onderzoek naar de vraag of Trump een rol heeft gespeeld in de grootste aanval tegen de Amerikaanse democratie van deze eeuw. 

“Ik zal binnen een week op Truth Social (het sociale netwerk dat Trump zelf heeft opgericht, red.) zijn. Alles zit op schema. We hebben veel mensen ingeschreven. Ik hou van Elon Musk. Ik mag hem erg graag. Hij is een geweldig mens. We hebben veel voor Twitter gedaan toen ik in het Witte Huis was.”

Hoe reageren de werknemers van Twitter?

Net zoals wij, hebben de werknemers van Twitter een pak vragen. Hun eerste zorg betreft hun plek binnen de ondernemingen. “In dit stadium zijn geen ontslagen gepland”, verzekert Parag Agrawal.

Er zou ongenoegen zijn binnen het bedrijf. CNN maakt melding van negatieve reacties bij het personeel: “Wij worden beschouwd als marktleiders op het gebied van ethische artificiële intelligentie en hebben een aantal van de beste en slimste koppen in de sector aangetrokken, maar het lijkt erop dat de waarden van de nieuwe eigenaar niet op één lijn liggen.”

Sommigen reageerden “geschokt en verbijsterd”. Anderen tweetten met tranen gevulde emoji’s en memes van mensen met een emotionele inzinking”, aldus de Washington Post, “terwijl anderen zeiden dat ze te geschokt waren om te spreken.”

Agrawal probeerde de gemoederen te bedaren tegenover zijn medewerkers: “Jullie hebben allemaal verschillende gevoelens en opvattingen over dit nieuws, velen van jullie zijn bezorgd, sommigen zijn opgewonden, veel mensen hier wachten af hoe dit gaat gebeuren en hebben een open geest… Als we met elkaar samenwerken, hoeven we ons geen zorgen te maken dat we de kern zouden verliezen van wat Twitter zo krachtig maakt, namelijk dat we elke dag allemaal samenwerken ten behoeve van onze klanten.”

Wat denkt Twitter-oprichter Jack Dorsey hiervan?

De man die enkele maanden geleden uit Twitter stapte, is op zijn zachtst gezegd enthousiast over de buyout: “Elon is de enige oplossing die ik vertrouw”, zei Jack Dorsey. “In principe denk ik niet dat iemand Twitter zou moeten bezitten of leiden. Het moet een publiek goed zijn op protocolniveau, niet een bedrijf. Maar om het probleem op te lossen dat het een bedrijf is, heb je Elon nodig, en Elon alleen.”

Wat zijn de gevolgen voor de resultaten van het bedrijf?

Op de beurs werd het aandeel gisteren geschorst. We zullen moeten wachten op de opening van Wall Street later vandaag. Het aandeel van Twitter zit de laatste maand in een opwaartse trend en de eerste geruchten doen de ronde, maar het is nog niet geëxplodeerd.

Het bedrijf zal zijn resultaten over het eerste kwartaal deze donderdag bekendmaken. Er wordt geen conferentiegesprek verwacht met de miljardair.

(lp/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.