5 gekke cijfers over voetbalicoon Lionel Messi

Lionel Messi, de onbetwiste 6-voudig winnaar van de Gouden Bal, is deze week veel in het nieuws geweest sinds hij zijn historische transfer aankondigde van FC Barcelona, zijn thuisclub sinds hij 13 was, naar Paris Saint-Germain. Een gouden kans om de 5 extravagante cijfers te bekijken die de weg hebben geëffend voor deze cultvoetballer.

1. Meer dan 1 miljard dollar aan professionele inkomsten

Met een salaris van 92 miljoen dollar en sponsordeals ter waarde van 34 miljoen dollar is Lionel Messi de best betaalde voetballer ter wereld en verdient hij 126 miljoen dollar aan beroepsinkomsten. Hij deelt de toppositie met een andere wereldvoetbalster: Cristiano Ronaldo.

2. Een contract van 555 miljoen euro

Het Spaanse dagblad El Mundo onthulde zondag dat in het contract van Lionel Messi tussen november 2017 en juni 2021 meer dan 555 miljoen euro aan bruto-inkomsten van Barca is opgenomen.

Dit bedrag is de som van zijn vaste salaris, beeldrechten en een reeks bonussen en vergoedingen die afhankelijk zijn van verschillende doelstellingen. Het is een bedrag dat nog nooit eerder is gezien. In het seizoen 2018-2019 werd 83 procent van de inkomsten van Barça besteed aan het salaris van haar spelers. Het is het hoogste percentage van van alle sportclubs in de wereld, elke sporten inbegrepen! Geen wonder dat de Catalaanse club op een faillissement balanceert en Messi nu om financiële redenen moet vertrekken.

Lionel Messi FC Barcelona 2
Lionel Messi in het shirt van FC Barcelona – Bron: Siu Wu/Isopix

3. 370 miljoen euro aan belastingen in vier jaar

De Argentijn betaalde 370 miljoen euro aan belastingen – zo onthult El Periodico – waarvan de fiscus het merendeel opstrijkte via de inkomstenbelasting (275 miljoen euro). Daarmee is Messi de grootste belastingbetaler van Spanje.

4. Boete van 250.000 euro om een gevangenisstraf te ontlopen

In 2013 werden Lionel Messi en zijn vader aangeklaagd wegens belastingfraude, om in 2016 te worden veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf. In juli 2021 verving de rechtbank van Barcelona deze straf uiteindelijk door een boete van 252.000 euro. Dit is ook het maximumbedrag dat gezien de straf mogelijk is, waarbij de rechtbank de nadruk legde op de “hoge koopkracht van de veroordeelden.”

5. Barça verliest 43 miljoen euro aan shirtverkoop

Zijn commerciële impact is van onschatbare waarde voor Barça, hij is de speler die de meeste shirts voor zijn club verkoopt. Elk publiek optreden van Messi veroorzaakt uitverkochte winkels in de buurt. Volgens Christophe Lepetit, hoofd van de economische studies van het Centre de droit et d’économie du sport (CDES) in Limoges, kan de Argentijn tussen 200 en 300.000 extra shirts verkopen.

Lees ook:

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.