Messi draagt even veel bij aan de Spaanse fiscus als 120.000 mensen uit de middenklasse

Indien de Argentijnse sprookjesvoetballer Leo Messi zijn contract bij FC Barcelona niet verlengt, dreigt naast de Catalaanse voetbalclub vooral de Spaanse fiscus een groot verlies te lijden. Want als Messi naar het buitenland trekt, verliest Spanje iemand die evenveel aan de schatkist bijdraagt als 120.000 belastingplichtigen uit de middenklasse.

Leo Messi is sinds 1 juli 2021 een vrije speler, nadat een dag eerder zijn contract bij FC Barcelona ten einde was gekomen. De club en zijn voorzitter Joan Laporta staan op het punt de Argentijn een verlenging aan te bieden, maar botsen daarbij op het door La Liga vastgelegde salarisplafond. De club moet niet minder dan 200 miljoen euro op zijn salarismassa besparen, vanwege de veelvuldige verliezen de voorbije jaren. Dat betekent dat de salarislimiet van 347 miljoen euro van vorig seizoen met meer dan de helft moet worden verlaagd tot ongeveer 150 of 160 miljoen euro. De voorbije jaren streek de Argentijn jaarlijks zo’n 70 miljoen euro aan salaris op. Een verlengd verblijf van de Argentijn lijkt daarom steeds meer onwaarschijnlijk.

Per maand verdiende de Argentijn 5,83 miljoen euro bruto of 1,35 miljoen euro per week, 192.000 euro per dag of meer dan 8.000 euro per uur. Messi verdiende dus op een kwartiertje 2.000 euro, ongeveer het gemiddelde netto-maandloon in België.

Messi betaalt 50 miljoen euro belastingen per jaar

Het Spaanse belastingstelsel is in vergelijking met de vijf grote Europese competities wel degelijk het strengste. Messi moet ongeveer de helft van alles wat hij aan salaris ontvangt aan de belastingdienst afgeven, wat neerkomt op ongeveer 50 miljoen euro per jaar. Daarmee is Messi de grootste belastingbetaler in Spanje. Rekening houdend met het gemiddelde dat Spaanse burgers betalen, stemt Messi’s bijdrage aan de Spaanse schatkist overeen met wat 120.000 personen uit de middenklasse bijdragen.

In totaal heeft Messi sinds hij in 2017 zijn contract verlengde meer dan 370 miljoen euro aan belastingen betaald aan de fiscus, blijkt uit berekeningen van de krant El Periódico de Catalunya. Dit totaalbedrag omvat naast een inkomens- en een vermogensbelasting, ook een vennootschapsbelasting voor zijn portretrechten, samen met belastingen die bedrijven waarin hij participeert afdragen en belastingen op de massa reclamecontracten die Messi heeft lopen.

In 2017 ontkwam Messi nog aan een celstraf van 21 maanden wegens belastingfraude. Sinds dan betaalt de Argentijn braafjes wat hij verschuldigd is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20