Waar speelt Messi (34) volgend seizoen? Argentijn is morgen een vrije speler

Lionel Messi speelt al heel zijn carrière bij FC Barcelona, maar het is allerminst zeker of dat ook volgend seizoen het geval is. De Argentijn is bezig aan de laatste dag van zijn contract bij Barça. De Spaanse club zou hem graag houden, maar een deal is er nog niet en er zijn nog enkele struikelblokken.

Iets minder dan één jaar geleden stond de voetbalwereld in rep en roer. Lionel Messi (34) stuurde toen namelijk steeds nadrukkelijker aan op een vertrek bij FC Barcelona, de club waarvoor hij al speelt sinds zijn dertiende. Uiteindelijk vroeg de Argentijn zelfs via een fax officieel een transfer aan, maar Barça weigerde en wou niet afwijken van de afkoopsom van 700 miljoen euro die in zijn contract staat. Om een juridische strijd te vermijden, besloot Messi uiteindelijk dat contract uit te doen.

FC Barcelona

Dat jaar verliep allerminst succesvol voor FC Barcelona met amper een derde plaats in de competitie en een uitschakeling in de achtste finale van de Champions League. Messi zelf daarentegen toonde dat hij nog niets van zijn capaciteiten heeft verloren en werd topschutter in La Liga met 30 doelpunten.

Toch lijkt er het voorbije jaar iets te zijn veranderd. Met Joan Laporte kreeg de club namelijk een nieuwe voorzitter die een betere band heeft met Messi. Bovendien deed Barcelona enkele belangrijke transfers die ervoor moeten zorgen dat ze komend seizoen op het hoogste niveau kunnen meespelen. Ook de komst van de transfervrije Sergio ‘Kun’ Agüero, een goede vriend van Messi, helpt om hun sterspeler te overtuigen om toch te blijven.

Loon halveren?

Het grootste struikelblok op dit moment is – zoals zo vaak – geld. FC Barcelona is virtueel failliet en heeft een schuldenberg van bijna 1,2 miljard euro. Om aan de Financial Fair Play-regels van de Spaanse voetbalbond te voldoen moet de club daarom zijn loonlast serieus verminderen tot zo’n 200 miljoen euro per jaar.

De voorbije jaren woog het loon van Lionel Messi het zwaarst door op de rekening van Barcelona. De Argentijnse sterspeler verdient naar schatting namelijk zo’n 70 miljoen euro per jaar. Om hem te kunnen houden, zal dat loon waarschijnlijk ongeveer gehalveerd moeten worden.

Einde contract

Toch heeft Barcelona er vertrouwen in dat Messi de komende dagen een nieuw contract zal ondertekenen voor twee seizoenen. Na dat contract zou hij dan vrij zijn om eventueel nog enkele jaren uit te bollen in de Verenigde Staten (bij het Inter Miami van David Beckham) of Argentinië (bij zijn jeugdclub Newell’s Old Boys). Als de Argentijn dat contract niet tekent voor 30 juni middernacht kan hij wel door eender welke club gratis opgepikt worden. Voor Barcelona-fans worden het dus spannende tijden de komende dagen.

Meer