Hoge inflatie geeft 400.000 bedienden uitzicht op 3,56 procent opslag

De hoge inflatie zorgt ervoor dat de lonen in ons land stevig meestijgen, met dank aan de automatische indexering. Voor de meer dan 400.000 bedienden van het paritair comité 200 – de grootste groep bedienden in ons land – zal die indexering in januari uitkomen op 3,56 procent.

Dat becijferde hr-dienstverlener SD Worx. Een definitief cijfer wordt volgende maand verwacht. In eerdere prognoses ging SD Worx nog uit van 2,3 procent à 3,18 procent meer loon voor die grote groep bedienden.

Het loon van de meer dan 400.000 bedienden uit PC200 wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd. Technisch gezien gaat het niet om opslag, maar om een aanpassing van de lonen aan de levensduurte. Voor de werkgevers gaat het wel om een stijging van de loonkost.

Het paritair comité 200 groepeert onder meer de bedienden in callcenters, uitzendkantoren, IT, consultancy, reclame, drukkerijen of de bouw.

Loon-prijsspiraal

Een noodkreet van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) valt bij PS-minister van Werk Pierre-Yves Dermagne op een koude steen. De vicepremier wil niet raken aan de automatische indexering van de lonen.

Het VBO luidde maandag de noodklok wegens de hoge inflatie. De werkgeversorganisatie riep de regering en de vakbonden op tot overleg en tot een “tussentijdse bijsturing”. In één adem vroeg het VBO zich af of ons land zich nog wel de automatische indexering kan veroorloven.

Voor de PS-minister is het antwoord op die vraag duidelijk. “Raken aan de automatische indexering? No way.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20