400.000 bedienden krijgen uitzicht op ruim 3 procent opslag

Door de hoge inflatie gaan de lonen van het paritair comité 200 – de grootste groep bedienden in ons land – mogelijk met 3,18 procent omhoog in januari. Dat zegt Nathalie Seijnaeve van hr-dienstverlener SD Worx donderdag op basis van prognoses. Ook de werknemers van andere sectoren zouden sneller dan eerder verwacht kunnen rekenen op een loonsverhoging.

Het loon van de meer dan 400.000 bedienden uit PC200 wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd. Technisch gezien gaat het niet om opslag, maar om een aanpassing van de lonen aan de levensduurte. Voor de werkgevers gaat het om een stijging van de loonkosten.

In september, toen de inflatie steeg tot 2,86 procent, voorspelde SD Worx dat de lonen met 2,32 procent zouden stijgen in januari. Donderdag liet het Belgische statistiekbureau Statbel weten dat de inflatie afgelopen maand steeg tot 4,16 procent, het hoogste niveau sinds oktober 2008. Volgens de prognoses van SD Worx zouden de lonen voor het paritair comité 200 daardoor met 3,18 procent kunnen stijgen.

Spilindex

In de openbare sector is de indexering van de lonen gekoppeld aan de spilindex. “Er is net een overschrijding van de spilindex geweest. Nu blijkt uit de prognoses dat de spilindex al in maart of april weer zou overschreden worden”, zegt Seijnaeve. Niet alleen de lonen van het overheidspersoneel stijgen dan, maar ook de uitkeringen. Het Planbureau liet begin deze maand weten zelfs al in januari volgend jaar een overschrijding van de spilindex te verwachten.

Ook andere sectoren die afhankelijk zijn van de spil zien steeds vaker een indexering van de lonen, aldus Seijnaeve nog. Het gaat dan bijvoorbeeld over de sector van de scheikunde, die volgens de prognoses van SD Worx ook in januari weer aan de beurt komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20