4 op de 10 Belgen hebben vorig jaar hun woning gerenoveerd

Volgens een onderzoek van Essencia Marketing, een marktonderzoeksbureau voor de bouwsector, heeft zo’n 40 procent van de Belgen vorig jaar renovatiewerken uitgevoerd aan hun woning. Ze deden dat voornamelijk om hun huis of appartement energiezuiniger te maken.

In het nieuws: 41 procent van alle huiseigenaren in België heeft vorig jaar minstens één renovatiewerk uitgevoerd.

  • Dat cijfer zit al enkele jaren in de lift. In 2019 had bijvoorbeeld maar 33 procent van onze landgenoten hun woning gerenoveerd.

Details: Bieke Gepts, zaakvoerder van Essencia Marketing, merkt tegenover HLN.be op dat comfort voor de eerste keer niet langer de belangrijkste reden is om de woning te verbeteren.

  • “De focus ligt op de portemonnee: de energiecrisis heeft mensen doen inzien dat ze geld kunnen besparen door in hun woning te investeren”, klinkt het. “Zonnepanelen zijn met voorsprong de belangrijkste investering, gevolgd door dakisolatie, elektriciteitswerken, badkamer en buitenschrijnwerk.”
    • 12 procent van alle huiseigenaars heeft vorig jaar zonnepanelen geïnstalleerd, tegenover 4 procent in 2021 en 8 procent in 2022. 

Meer aandacht voor energieprestaties woning

Zoom in: Er zijn verschillende redenen waarom we nu meer aandacht hebben voor het energieverbruik van onze woning.

  • Allereerst was er de energiecrisis. De hoge gas-en elektriciteitsprijzen namen toen een grote hap uit het gezinsbudget. Mensen gingen dan ook op zoek naar oplossingen om het verbruik te verminderen. Intussen zijn de energieprijzen genormaliseerd.
    • De gasprijs op de groothandelsmarkt was gisteren zelfs gezakt tot het niveau van voor de energiecrisis.
  • Voorts nemen de beleidsmakers almaar meer maatregelen die onze huizen en appartementen groener moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan Vlaanderen, waar er een renovatieplicht geldt voor iedereen die een woning koopt met energielabel E en F. Wie zo’n woning aanschaft, moet die binnen de vijf jaar renoveren. De EPC-score moet na die renovatiewerken minstens D zijn.
  • De bouwfederatie Embuild verwacht dat het aantal renovatieprojecten de komende jaren zal toenemen. “Vroeger hoorde je mensen soms praten over hoe ze aan de renovatieplicht konden ontsnappen, maar nu hebben de meesten door dat er alleen maar voordelen zijn aan een energiezuiniger huis. Het is aangenamer leven, je elektriciteits- en gasfactuur dalen, en de doorverkoopwaarde van je huis blijft op peil of stijgt”, aldus Niko Demeester, CEO van Embuild.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.