30 procent minder woonkredieten door stijgende rente

30 procent minder woonkredieten door stijgende rente
Getty Images

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is het prijskaartje van een woonlening de voorbije twee jaar fors de hoogte ingeschoten. Daardoor hebben veel meer mensen moeite om zo’n krediet af te sluiten. De cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) bevestigen dat het aantal woonleningen afneemt. 

De cijfers: Zowel het aantal verstrekte kredieten als het totaalbedrag dat de banken hebben uitgeleend kregen een knauw in 2023. 

  • De kredietgevers in ons land hebben vorig jaar iets meer dan 180.000 hypothecaire leningen, herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, verstrekt. Dat is een daling met 30 procent in vergelijking met 2022. Ten opzichte van het recordjaar 2019 is dat aantal zelfs afgenomen met 41 procent.
  • Ook het totaalbedrag dat de kredietgevers uitlenen, is met zo’n 30 procent gezakt tot bijna 30 miljard euro.
    • Voor de aankoop van een woning werd er eind 2023 gemiddeld 193.000 euro uitgeleend, tegenover bijna 194.000 euro een jaar eerder. 
    • Het gemiddelde bedrag van een krediet voor de bouw van een woning kwam uit op 210.000 euro. Dat is bijna 4.000 euro minder dan een jaar eerder. 
    • Het gemiddelde bedrag van een krediet voor de financiering van de aankoop en renovaties kende in 2023 een aanzienlijke daling van ruim 204.000 euro tot ongeveer 181.500 euro. 
  • Door de stijgende rente bergen veel Belgen ook hun vastgoedplannen op. Het aantal kredietaanvragen is in één jaar tijd gedaald met 24 procent. Er was een gelijkaardige daling in bedrag.

Minder forse daling in tweede jaarhelft

Details:  De BVK merkt op dat de daling minder fors was in de tweede jaarhelft.

  • “In de eerste helft van 2023 werd ten volle de impact van de rentestijging gevoeld, die na 2 recordjaren leidde tot een daling van de ontleningscapaciteit en bijgevolg van de vraag naar hypothecair krediet”, klinkt het.
  • In de tweede jaarhelft werd een daling vastgesteld, herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, van 23,3 procent in bedrag ten opzichte van dezelfde periode in 2022. In de eerste jaarhelft was er nog sprake van een daling met 36,1 procent.
    • Opgemerkt: Tijdens de laatste twee maanden van 2023 is de rente op de woonlening gedaald. Volgens de rentebarometer van Immotheker ging een woonlening met een looptijd van 25 jaar, waarbij je minstens 20 procent van de aankoop zelf financiert, eind december gepaard met een rente van gemiddeld 3,27 procent. Eind oktober was dat nog 3,87 procent. 

Opgemerkt: Bijna alle Belgen kiezen voor een woonlening met een vaste rentevoet

  • In het laatste kwartaal van 2023 koos 93 procent van de kredietnemers voor een vaste rente of variabele rente met een initiële periode van rentevastheid van minstens 10 jaar.
  • “Rekening houdend met de hogere rentevoeten blijft de Belgische consument dus in overgrote mate kiezen voor zekerheid”, merkt het BKV op. “Het aantal personen dat nog opteert voor een veranderlijke rentevoet blijft laag, zeker wat de jaarlijks veranderlijke rentevoet betreft. Maar ook in geval van een veranderlijke rentevoet wordt de consument door de wetgeving ten zeerste beschermd. Zo kan de veranderlijke rentevoet na aanpassing aan de evolutie van de toepasselijke referte-indexen nooit meer bedragen dan het dubbele van de initiële rentevoet.” (cv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.