30 bedrijfsleiders in open brief: ‘Wij willen géén nieuwe verkiezingen’

In een open brief richten dertig ondernemers zich tot de Belgische politiek. De boodschap: vorm een federale regering en ‘reik oplossingen aan voor de uitdagingen die ons te wachten staan’. ‘Nieuwe verkiezingen bieden geen soelaas’, luidt het.

Het gaat om een initiatief van Ingrid Ceusters (CEO bij vastgoedbeheerder Ceusters), Saskia Van Uffelen (Benelux-topvrouw bij de Franse IT-groep Gfi) en Jo De Wolf (CEO bij vastgoedbedrijf Montea). Met hen ondertekenen nog heel wat vooraanstaande ondernemers, zoals Wouter Torfs (Schoenen Torfs), Filip Dewaele (Dewaele Vastgoedgroep) en Veerle Moortgat (Duvel Moortgat) de open brief.

‘Haantjesgedrag’

Het kan zo niet meer verder, is de teneur van de brief. ‘Door het uitblijven van een nieuwe federale regering werken onze bedrijven in een beangstigende onzekerheid. Politieke stilstand gedurende 270 dagen is bedrijfseconomisch totaal onverantwoord’, schrijven de bedrijfsleiders. Ze wijzen er ook fijntjes op dat België al lang failliet zou geweest zijn, mocht het land een bedrijf zijn.

Ook over de manier waarop de regeringsformatie verloopt, zijn ze niet te spreken. ‘In plaats van constructief te onderhandelen om België opnieuw op de rails te zetten, domineren de politieke spelletjes en worden ‘ezelsstampen’ uitgedeeld’, valt er te lezen. De bedrijfstoppers hekelen verder het haantjesgedrag en de ego’s van de politici. ‘Om nog maar te zwijgen van ons belabberde imago.’

‘Kostbare tijd’

Ze roepen de politici op om ‘met een open geest aan tafel te gaan’ en werk te maken van de vele uitdagingen, zoals het oplopende begrotingstekort, de klimaatambities of het mobiliteitsbeleid. ‘Zo vermijden we nieuwe verkiezingen die ons nog meer zullen verdelen en kostbare tijd en geld kosten’, stellen de briefschrijvers.

Opmerkelijk: de bedrijfsleiders lanceren ook een oproep om ‘een vrouwelijke touch mee te nemen naar de onderhandelingstafel’. Ze wijzen op de Scandinavische landen, ‘waar vrouwen meer betrokken worden in de politiek’. Volgens de briefschrijvers is het dan ook positief dat Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) door de koning aangesteld werd als ‘rustbrenger’. ‘Een eerste stap(je) is gezet’.

Meer