3 redenen waarom de Bitcoin -even- niet meer naar de 60.000 dollar klimt

De Bitcoin (BTC) zit opnieuw in een licht dal nadat de populairste cryptomunt er niet in slaagde de kaap van 60.000 dollar te ronden. Een crypto-deskundoloog van Cointelegraph suggereert dat de neergang nog niet voorbij is en haalt hiervoor drie redenen aan.

Cointelegraph noemt hebzucht, het uitwijken van Bitcoins naar crypto exchanges en ‘altcoins’, zoals Dogecoin, als voornaamste obstakels.

1) Dogecoin

In eerste instantie was het ether (ETH) die begin deze week het peloton aanvoerde en Bitcoin overtrof met zijn recordreis boven de 3.000 dollar.

Nu echter laat Dogecoin (DOGE) de rest van de munten een poepie ruiken. De grapmunt is terug boven 0,47 dollar geklommen, na de integratie op het populaire handelsplatform eToro.

DOGE is in een week tijd 72 procent gestegen, vergeleken met de 3 procent van bitcoin op het moment van schrijven.

Bron: TradingView

Het marktaandeel van Bitcoin is momenteel 46,3 procent en daalt steeds verder dankzij de instroom van (nieuwe) altcoins.

2) Crypto exchanges

Een metriek die binnenkort problemen kan veroorzaken voor Bitcoinstieren is de totale BTC-balans op cryptocurrency exchanges.

Een crypto exchange is niets anders dan een beurs. Deze beurs brengt vraag en aanbod van cryptocurrency bij elkaar. Bij een exchange zijn uw coins echter in beheer bij een derde partij (wat niet de oorspronkelijke bedoeling van crypto trading is). U hebt niet de ‘private keys’ van het ontvangstadres van de exchange. En dat is niet zonder risico’s. Exchanges hebben enorme aantallen coins op hun ontvangstadressen staan. Hierdoor zijn ze een aantrekkelijk doelwit voor hackers.

Terwijl exchanges wat hun BTC-balans betrof het afgelopen jaar een algemene steile neerwaartse trend zagen, tekent zich recent toch een ander beeld af. Pieken in het aanbod op de crypto exchanges -wanneer traders munten terugsturen naar hun exchange-accounts – doen toch vermoeden dat meer mensen hun bitcoins willen verkopen. 

Volgens gegevens van monitoring resource Bybt, is er de afgelopen zeven dagen 12,234.69 BTC binnengekomen bij wereldleider Binance. Binance is echter niet alleen – OKEx, Huobi, Bitfinex en Kraken hebben allemaal hun BTC-balansen zien stijgen in de afgelopen 24 uur. 

Institutioneel platform Coinbase Pro heeft daarentegen net 11,797 BTC verloren, wat overeenkomt met de trend die al heel het jaar aanhoudt i.p.v. die van alleen de laatste dagen.

3) Hebzucht

In tegenstelling tot wat Gordon Gecko beweerde in de film ‘Wall Street’ is hebzucht niet altijd goed …

De site ‘Crypto Fear & Greed Index’ polst naar het gehalte aan angst en hebzucht in de markt.

bron: alternative.me

Wáarom angst en hebzucht ‘meten’ (los nog van ‘hoé’)?

Het gedrag in de cryptomarkt is erg emotioneel. Mensen hebben de neiging hebzuchtig te worden wanneer de markt stijgt, wat resulteert in FOMO (Fear of missing out). Ook verkopen mensen vaak hun munten in irrationele reactie op het zien van rode cijfers.

Er zijn twee eenvoudige veronderstellingen: extreme angst kan een teken zijn dat beleggers zich te veel zorgen maken. Dat kan een koopkans zijn. Wanneer beleggers te hebberig worden, betekent dat dat de markt toe is aan een correctie.

Vandaag gaf de index de cryptomarkt een algemene score van 65/100, wat overeenkomt met ‘hebzucht’ als algemene stemmingsprikkel.

bron: alternative.me

Dit is nog steeds onder de piek van midden jaren 90 die eerder in het jaar werd gezien – een niveau dat zowat een sell-off garandeert – maar de volatiliteit zorgt ervoor dat de index niet lang in dezelfde zone bivakkeert. ‘Hebzucht’ kan binnen enkele dagen omslaan in ‘extreme hebzucht’ of ‘extreme angst’, of zelfs nog sneller.

Op 27 april, bijvoorbeeld, mat de index slechts 27/100 …

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.