3 meest beloftevolle blockchains volgens rijkste 29-jarige ter wereld

In een interview met nieuwssite Decrypt noemt cryptomiljardair Sam Bankman-Fried de volgens hem drie interessantste blockchainnetwerken, na Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).

Waarom is dit belangrijk?

Bankman-Fried is al voor z’n dertigste één van de meest vermogende en invloedrijke figuren in de cryptowereld geworden. Op het moment van schrijven is de oprichter van crypto exchange FTX 26,5 miljard dollar waard.

De eerste keuze van cryptomiljardair Sam Bankman-Fried (‘SBF’, voor cryptonerds) is geen verrassing. Dat hij gecharmeerd was van Solana (SOL), wisten we vorig jaar al. SBF heeft in 2021 immers meerdere malen de loftrompet gestoken over de pijlsnelle blockchain, waar Business Insider steevast naar refereert als “Ethereum-killer” (hoewel de lieden achter SOL dat zelf niet zo graag horen).

In het interview herbevestigt hij zijn waardering voor SOL. “Solana heeft iets gedaan waar heel weinig blockchains zelfs maar aan hebben gedacht (…), namelijk schaalvergroting”, klinkt het. “Ze zijn een van de weinige chains die echt een plausibel pad voorwaarts hebben inzake schalen naar het niveau dat je zou moeten bereiken als je gebruik op industriële schaal wilt.”

Van “Ethereum-killer” is wel iets aan

Van die “Ethereum-killer” is natuurlijk wel iets aan: Solana wil immers de veelzijdigheid van Ethereum aanbieden, maar met een hogere snelheid en een lagere prijs. Het project werkt volgens een nieuw ‘proof of history’-concept.

Solana’s totale marktkapitalisatie van 42 miljard dollar verbleekt natuurlijk nog bij die van Ethereum, die, volgens gegevens van CoinMarketCap, bijna de 366 miljard dollar aantikt.

Maar, een recente nota van Bank of America wees erop dat het ‘proof of history’-mechanisme van de blockchain lage transactiekosten, gebruiksvriendelijkheid en schaalbaarheid garandeert. In vergelijking met Ethereum, bekend om zijn hoge transactiekosten, geldt dat als een verademing.

Minder voor de hand liggende keuze

SBF’s tweede keuze, Avalanche (AVAX), lag minder voor de hand, aldus Decrypt. Als die andere “Ethereum-killer” is het immers een heuse rivaal van Solana.

Avalanche, opgericht door de academicus annex blockchainfilosoof Emin Gün Sirer, promoveerde vorig jaar naar de Premier League van de cryptowereld, toen fans massaal de technische degelijkheid ervan begonnen te prijzen. Ook de mensen erachter genieten wereldfaam.

“Het is een echte chain, het is een coole chain, het team kent hun shit, en heeft er een hoop werk in gestoken”, zegt SBF. Hij plaatst er wel de kanttekening bij dat Avalanche’s niveau van schaalvergroting niet helemaal is wat hij verwachtte, maar: “Dat wil niet zeggen dat ik het het beste weet en zij niet. Ze kunnen uiteindelijk gelijk hebben over wat ze moeten prioriteren… het is een echte chain, het is een coole chain, en ik denk dat er een wereld is waarin het (…) gigantisch wordt.”

Momenteel staat Avalanche-token AVAX op nummer 12 in de muntenrangschikking van CoinMarketCap. Het digitale actief heeft een marktkapitalisatie van bijna 20 miljard dollar en kende een zesvoudige stijging in het afgelopen jaar.

Wrappers

SBF’s derde keus voor meest veelbelovende blockchain was wat anticlimactisch, omdat het geen individueel project is maar een categorie: “wrappers”, of wrapped tokens. Een wrapper is een token waarvan de waarde gekoppeld is aan die van een onderliggende cryptomunt. Dit zijn dus synthetische versies van populaire tokens zoals ETH en BTC, die goedkopere en eenvoudigere transfers faciliteren binnen en tussen blockchains.

“Wrappers zullen waarschijnlijk blijven groeien in de loop van de tijd”, klinkt het.

Afsluitend voorspelt Bankman-Fried dat de Bitcoin, de grootste cryptomunt in marktwaarde, “het centrum van het crypto-ecosysteem zal blijven.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.