Het afgelopen jaar zien we elke dag data en grafieken verschijnen over de ontwikkeling van de coronaviruspandemie. We zijn er inmiddels aan gewend. Toch zijn er nog steeds een paar zwarte gaten in onze data. Niet elk land deelt zijn cijfers, sterker nog: sommige landen ontkennen nog steeds dat er een probleem is.
De laatste jaren delen landen hun data omtrent het coronavirus met de wereld via de World Health Organization (WHO). Die informatie is voor ons allemaal cruciaal om het virus effectief te bestrijden.
Er zijn echter drie landen in de wereld die het compleet tegenovergestelde van transparant genoemd kunnen worden. In sommige gevallen doet de regering van deze landen ook alsof er helemaal geen wereldwijde pandemie aan de gang is. Over welke landen gaat het en hoe komt dat?
1. Tanzania
Het Oost-Afrikaanse land Tanzania, met hoofdstad Dodoma, telt 58 miljoen inwoners en kan elk jaar een gemiddeld bbp van 68 miljard dollar voorleggen. De natie, officieel de Verenigde Republiek van Tanzania, is een prachtig land in het Grote Merengebied. In het noorden grenst Tanzania met Uganda en aan de oostkust ligt de Indische Oceaan. Mozambique en Malawi liggen in het zuiden, terwijl Zambia, Rwanda, Burundi en de Democratische Republiek Congo in het westen het land flankeren. Het land huist ook de hoogste berg in Afrika: de Kilimanjaro.
Hoe is het mogelijk, met 58 miljoen inwoners, dat Tanzania zijn data rond Covid-19 niet meer heeft bijgewerkt sinds mei 2020? De teller bleef sinds dat moment staan op 509 gevallen en 21 doden. John Magufuli, de president van Tanzania, vond van in het begin dat het virus geen ernstige bedreiging zou zijn. Zijn advies: jaag het virus weg met gebeden.
Tanzania weigert overigens om vaccins in te slaan voor haar grote bevolking. Die zouden volgens de regering ‘gevaarlijk’ zijn en ‘niet goed voor ons’. Volgens de ambassade van de Verenigde Staten in het land, stijgen de gevallen van Covid-19 enorm in de regio. De VS probeert de gezondheidsexperts van het Afrikaanse te overtuigen om toch vaccins aan te kopen.
2. Turkmenistan
Het Centraal-Aziatische land Turkmenistan is een autoritaire staat waar we niet vaak iets van horen, omdat het land er ook voor zorgt dat er niet veel nieuws naar buiten glipt. Wat we alvast wel weten over Turkmenistan is dat er net geen 6 miljoen mensen wonen op een oppervlakte van 488.000 kilometer. In de hoofdstad Ashgabat woont met 1 miljoen dus meer dan een zesde van de totale bevolking. De economie van Turkmenistan is goed voor een jaarlijks bbp van 40,76 miljard dollar. Het land dankt dit cijfer vooral aan de export van aardolie, petroleum en textiel.
In tegenstelling tot Tanzania heeft Turkmenistan nog geen enkel geval van Covid-19 gemeld. Is Turkmenistan dan het beste land om te vertoeven op dit moment? Uiteraard niet. De voormalige Sovjetstaat kent één van de meest brutale regimes in de wereld volgens de Humans Rights Watch.
Hoewel de regering van het land geen gevallen deelt met de wereld, is het er sinds enkele maanden geleden wel verplicht om een masker te dragen en op een degelijke ‘social distance’ te blijven van elkaar. We gokken dat dit komt omdat het coronavirus ook in Turkmenistan circuleert. Volgens de regering daar is het echter een campagne tegen stof in de lucht.
3. Noord-Korea
Misschien had u het al geraden maar het derde land waar we bijna niets van weten is uiteraard Noord-Korea. We hoeven u ook niet opnieuw uit te leggen hoe de situatie er daar voorstaat. Misschien wist u wel niet dat het land officieel de Democratische Volksrepubliek van Korea heet en dat er zeker 25,7 miljoen mensen wonen onder het gezag van Kim Jong-un. Het is het enige land in de wereld met nul internetgebruikers.
Noord-Korea heeft net als Turkmenistan nog geen enkel geval van Covid-19 opgelijst. De meeste experts vermoeden dat dit niet klopt. Ook Zuid-Korea vermoedt al enige tijd dat er eigenlijk een humanitaire crisis woedt in Noord-Korea door aanhoudende voedseltekorten. Door de pandemie zou de situatie er niet beter op geworden zijn.
Volgens de WHO testte Noord-Korea in januari van dit jaar wel 13.000 mensen en werd er geen enkele besmetting vastgesteld. Het onderzoek verliep in 15 laboratoria van het land. Kan het dan echt zijn dat er echt geen besmettingen zijn in Noord-Korea?
Het land is in ieder geval een van de meest geïsoleerde streken van de wereld, en bovendien bijzonder moeilijk te bereiken. Het land heeft wel sterke economische en politieke banden met buurland China, waar het virus vermoedelijk origineel begon te verspreiden. Die isolatie en haar natuurlijke grenzen (en dat mijnenveld in het zuiden) bieden wel enige inherente bescherming tegen een pandemie.
Lees ook: