20 manieren om 1000 euro per jaar te sparen

Voor iedereen die op zoek is naar manieren om jaarlijks geld te besparen en mensen die hun spaargeld willen verhogen zonder al te veel moeite te hoeven doen, hebben we 20 manieren onder de loep genomen die zonder al te veel moeite extra geld op kunnen leveren zonder dat je jezelf daarvoor een poot uit hoeft te draaien of er een tweede baan bij moet nemen. Sommige van deze tips zullen je direct al een bepaald bedrag opleveren, terwijl andere alleen een suggestie zijn waarop je geld kunt besparen heel het jaar door. Niet elke tip zal overigens op je persoonlijke situatie van toepassing hoeven te zijn zodat je zelf moet bepalen welke tips voor geldbesparing kunnen zorgen en welke manieren optimaal zijn om je spaargeld te verhogen tot 1000 euro.

Tip! Bekijk hier welke spaarrekening bij jou past

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

20 manieren om 1000 euro per jaar te sparen

1. Verstandig gebruik van je kredietkaart

Door niet langer alleen het minimum aflossingsbedrag van een kredietkaartschuld te betalen, kun je niet alleen je schuld eerder af hebben betaald, maar ook zul je jezelf een heleboel extra rente kunnen besparen. Zo kun je je op jaarbasis wel 20 procent, of meer, aan rentelasten besparen door je kredietkaartschulden volledige af te lossen. Afhankelijk van de schulden die je had opgebouwd, kun je je duizenden euro’s besparen en heb je elke maand bovendien wat extra financiële speelruimte omdat de terugbetalingstermijnen zijn komen te vervallen.

Verder kun je ook op zoek gaan naar een betere kredietkaart omdat deze onderling vaak enorm kunnen verschillen, kun je bijvoorbeeld gaan voor een kaart zonder jaarlijkse gebruikskosten. Daarnaast kun je veel geld besparen als je begrijpt hoe een kredietkaart werkt en hoe de verstrekker ervan geld kan verdienen. Uiteraard kun je dan ook profiteren van allerlei gunstige voorwaarden en tarieven en zal het lezen van de kleine lettertjes je helpen om het meeste uit een kredietkaart te halen. Je weet dan immers waar je op moet letten om vergoedingen en andere kosten tot een minimum te beperken.

Wanneer je per direct stopt met het kopen van spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, kun je flink wat euro’s in je zak houden. Je dient dan wel de verleiding te weerstaan van die schreeuwende reclames die je de nieuwste gadgets aan proberen te smeren. Je leven gaat immers ook gewoon door als je dat nieuwe, maar tevens onnodige, gadget niet meteen in huis haalt.

2. Let op beleggingsvergoedingen.

Er zijn vaak aardig wat extra kosten verbonden als je je geld wilt investeren. Door te leren hoe je dit soort kosten kunt minimaliseren, kun je dan ook duizenden euro’s per jaar in je eigen zak houden. Denk maar eens als je kunt besparen op de kosten die worden gerekend voor verrichte transacties en de leges die een tussenpersoon in rekening brengt. Voordat je overgaat tot actie is het dan ook goed om altijd het prospectus van een beleggingsfonds goed door te nemen zodat je begrijpt hoe de diverse vergoedingen je fondsen steeds weer leeg kunnen snoepen. Indien je investeert in beleggingsfondsen met een hoge vergoeding, dan is een portefeuille bij indexfonds of een exchange traded funds (ETF’s) beter om je rendement te verhogen en de kosten die je maakt te beperken.

3. Bespaar op onnodige voedingskosten

Je kunt er uiteraard voor kiezen om regelmatig uit eten te gaan, maar dan weet je vrijwel zeker dat dit je veel geld gaat kosten. Je kunt dan ook aardig wat euro’s besparen door ‘zelfgemaakte maaltijden te eten. Bovendien is dit doorgaans veel beter voor je gezondheid en je figuur. Door goedkope, eenvoudige en gezonde gezinsmaaltijden te bereiden, kun je op jaarbasis je spaargeld een ware boost geven.

Verder kun je je eigen lunch meenemen naar je werk of school, in plaats van de dure en vaak ongezonde maaltijden in een kantine te gaan kopen. Daarnaast doe je er verstandig aan om de dure koffievarianten, zoals café latte, te vervangen door een standaard koffie. De extra koffievarianten zijn ogenschijnlijk maar een fractie duurder, maar in een jaar kan dit verschil echter fors oplopen. Om nog meer kosten te kunnen besparen, koop je in je pauzes helemaal geen koffie, maar neem je thee en warm water (in een thermoskan) mee van thuis.

Door de consumptie van vlees terug te dringen, kun je duizenden euro besparen op jaarbasis. Zeker als je probeert om tijdens familie-etentjes minder vlees op tafel te zetten. Om geld te besparen hoef je dus niet als een vegetariër te gaan leven, maar kun je wel een aantal gerechten zonder vlees op tafel zetten enkele keren in de week. Door over te stappen van het eten van dierlijke eiwitten naar die van bijvoorbeeld sojabonen is een lekkere manier om wat zuiniger met je euro’s om te springen en wat geld opzij te kunnen leggen.

Een andere post die je veel geld kan kosten, is de (sterke) drank. Deze zijn wellicht erg lekker, maar door deze regelmatig te kopen, kan de bodem van je portemonnee al snel in zicht komen.  Door minder alcoholhoudende drank te gebruiken, zal je spaargeld eveneens een aardige boost kunnen krijgen.

Koop producten van het seizoen en bespaar zo op onnodige transportkosten (omdat producten van buiten het seizoen vaak van ver moeten worden aangevoerd). De kosten van groenten en fruit van het seizoen zullen door supermarkten daarentegen juist laag worden gehouden. Bovendien kun je vaak op markten en bij plaatselijke boeren nog voordeliger verse groente en fruit kopen (die je eventueel in kunt vriezen voor later).

Wanneer je een boodschappenlijstje maakt, en je daar ook strikt aan houdt als je in een winkel bent, voorkom je gemakkelijker impulsaankopen. Een boodschappenlijstje kan je helpen bij een zuinige leefwijze, zorgt ervoor dat je dure levensmiddelen vaker links laat liggen en bespaar je bovendien een heleboel tijd tijdens het winkelen.

4. Verhoog je eigen risico’s bij verzekeringen

Bij diverse verzekering kun je zonder problemen je eigen risico fors verhogen. Denk maar eens aan je eigen risico verhogen bij een auto- en opstalverzekering. Je zult waarschijnlijk niet snel te maken krijgen met enorme schades, zodat je gerust kunt kiezen voor hoger eigen risico. Op die manier kun je per jaar al gauw duizenden euro’s besparen. Bovendien zul je elke maand wat meer financiële speelruimte creëren omdat je de betalen premie eveneens minder hoog zal zijn. Het geld dat je zo bespaart, kun je vervolgens opzij zetten in een speciaal fonds voor noodgevallen.

Zie ook: kilometerverzekering met corona direct?

5. Besparen op je autokosten

Op de eerste plaats doe je er goed aan om een goedkopere auto te kopen. Deze is doorgaans een stuk voordeliger dan een auto die voorzien is van allerlei extra’s of van een heleboel extra ruimte. Door te kiezen voor een kleiner, of minder duur, model bespaar je namelijk een heleboel geld, terwijl je toch gewoon van punt A naar punt B kunt reizen. Het enige verschil is dat je aanzienlijk minder brandstofkosten hoeft te maken.

Verder kun je beter een tweede auto direct de deur uit doen. Door namelijk creatief te zijn en het gebruik van één gezinsauto te optimaliseren, kun je fors wat geld besparen op de kosten van de autoverzekering, brandstof en andere kosten die het rijden van een auto met zich mee zal brengen. Je zult verbaasd zijn over de som geld die zo kan worden bespaard. Het meeste geld kun je echter besparen door helemaal geen auto meer te rijden en bijvoorbeeld een fiets aan te schaffen en met het openbaar vervoer te reizen. Op deze manier kun je vaak wel duizenden euro’s per jaar in je eigen zak houden.

Geld besparen op het brandstofverbruik is mogelijk als je besluit om een kleinere auto te gaan rijden. Ook de overstap naar een auto die rijdt op een voordeliger brandstof is een goede manier om meer geld in je eigen zak te houden. Ook een geregeld onderhoud aan je auto zal helpen om geld te besparen omdat je zo vaak kunt voorkomen er enorme reparaties uitgevoerd moeten worden. Dit wil dus zeggen dat je regelmatig de vloeistoffen moet controleren, nieuwe luchtfilters moet aanbrengen en je auto moet laten controleren door een monteur.

6. Vermijd de aanschaf van verlengde garanties en verzekeringen

Het is wellicht verleidelijk om een uitgebreide garantie op allerlei, zelfs goedkope, producten aan te schaffen, zoals camera’s en keukenapparatuur. Het enige moment waarop een verlengde garantie echt zinvol is, is wanneer een reparatie van de aankoop je budget om zeep zal helpen.

Ook onnodige verzekering kun je beter achterwege laten, zoals ongevallen- of overlijdensverzekeringen die vaak aan worden geboden bij het afsluiten van een hypotheek. Dit soort verzekeringen zal immers alleen uitkeren in specifieke situaties. Maar ook zogenaamde permanente levensverzekeringen kun je beter uit de weg gaan omdat deze polissen voor de gehele levensduur van de verzekerde betaald moeten worden en alleen winstgevend zullen zijn voor de verzekeraar. Beter kies je voor een periodieke polis omdat deze aanzienlijk voordeliger zijn. Het aangaan van een levensverzekering voor je kinderen is echter helemaal zinloos omdat zij het gezinsinkomen niet zullen beïnvloeden met eventuele inkomsten waar nabestaanden afhankelijk van zullen zijn.

7. Bespaar op bankkosten

Door je bestaande spaarrekening om te zetten naar een vergelijkbare rekening met een hogere rente kun je al gauw 3 tot 4 procent meer rente ontvangen op jaarbasis, in plaats van de schamele rente die de doorsnee spaarrekeningen je kunnen bieden. Verder moet je zoveel mogelijk kosten van bankrekeningen proberen te vermijden. Denk hierbij aan de kosten voor het beheer van een rekening, opnamekosten, kosten om je saldo te controleren, kosten om betalingen uit te kunnen voeren en nog een heleboel andere vergoedingen die een bank in rekening zou kunnen brengen.

Door alle kleine kostenposten van elke bankrekening gedurende een jaar bij elkaar op te tellen kom je immers tot een fors bedrag dat je zou kunnen besparen. Dit kun je onder andere doen door op zoek te gaan naar bankrekeningen die voordeliger tarieven en voorwaarden hanteren en ook daadwerkelijk naar een andere bank over te stappen.

Wanneer je regelmatig een klein bedrag moet betalen om een transactie of geldopname te kunnen doen, zul dat in eerste instantie niet direct merken. Dit wordt echter een heel ander verhaal als je al deze kleine kosten bij elkaar op gaat tellen gedurende een jaar. Door van te voren je geldopnames goed te plannen, kun je veel euro’s in je eigen zak houden. Je kunt onder andere besparen op opnamekosten door alleen gebruik te maken van geldautomaten die gerelateerd zijn aan je eigen bank en slechts een paar geldopnames per maand te doen.

8. Bespaar op huishoudelijke kosten

Door op de kosten van de was te letten, kun je fors besparen. Kleding wassen is een steeds terugkerende klus die je veel geld kan kosten in de loop van een jaar. Denk maar een aan de kosten van het wasmiddel, de verbruikte energie tijdens het wassen en drogen en het waterverbruik en tel deze vervolgens bij elkaar op. Je kunt al een heleboel geld besparen door alleen volle trommels te wassen en daarnaast je was aan de lucht te laten drogen, in plaats van een wasdroger hiervoor te gebruiken.

Je huis verwarmen, kan een heleboel geld kosten. Zeker als je je verwarming aan laat staan op momenten dat er niemand in huis aanwezig is. Wanneer je je huis nog altijd verwarmt met bijvoorbeeld olie, dan is het wellicht goed om eens te bekijken of je niet beter over kunt stappen op een goedkopere brandstof. Uiteraard kun je ook een aantal energiebesparende maatregelen treffen waardoor er minder warmte uit je woning kan ontsnappen, zoals het dichten van kieren en spleten.

9. Bezuinig op kabel- en mobiele telefoonabonnementen

Televisie kijken via de kabel is vaak duurder dan je denkt. In het bijzonder als je een speciaal pakket af hebt gesloten. Door echter alle overbodige extra’s te schrappen, of het abonnement op de kabeltelevisie geheel op te zeggen, kun je het te besparen bedrag maximaliseren. Televisie kijken lijkt wellicht een nominale maandelijkse rekening, maar wanneer je de kosten ervan optelt gedurende 12 maanden dan zul je versteld staan van het bedrag dat je er steeds weer voor moet betalen.

Roaming kosten, belminuten en talloze SMS-berichten zullen je mobiele telefoonkosten enorm opjagen in een jaar tijd. Door al deze kosten eens grondig te evalueren, kun je echter veel besparen op deze kosten. Het meeste bespaar je uiteraard door je mobiele telefoonabonnement helemaal op te zeggen. Je kunt dan zelfs overwegen om weer een vaste telefoonaansluiting te nemen zodat je toch kunt bellen, maar tevens veel bespaart op de belkosten.

10. Bespaar op woonkosten

Indien je een huis huurt, dan doe je er verstandig aan om een klein huis of appartement te kiezen als je geld wilt besparen. Ook kun je geld in je eigen zak houden door een unit te huren op een lagere verdieping met een wat minder fraai uitzicht, verhuizen naar een gebouw met minder extra’s of een ruimte huren in een kelder. Het huren van een kleinere woonruimte zal je eveneens helpen om te besparen op energiekosten.

Als je een woning wilt kopen dan kun je veel geld besparen door goed te onderhandelen over de hypotheek. Om die reden dien je nooit meteen akkoord te gaan met het eerste bod van een kredietverstrekker. Beter vraag je bij meerdere kredietaanbieders offertes op en vergelijk deze onderling eerst goed voordat je besluit om met één van hen in zee te gaan. Op die manier kun je fors besparen op onder andere de rentekosten.

Besparen op je energieverbruik zal je eveneens helpen om meer geld opzij te kunnen leggen. Je dient hiervoor soms wel eerst wat investeringen te doen, zoals het aanschaffen van tochtstrips en energiezuinige lampen. Maar ook zonder eerst geld uit te geven kun je deze besparen al vergroten door bijvoorbeeld minder lang te douchen, de verwarming wat lager te zetten en in elke ruimte de verlichting uit te doen als je weggaat. Door een kamergenoot in huis te nemen kun je een heleboel kosten gaan delen. Op die manier kunnen jullie beide geld besparen op bijvoorbeeld allerlei woon- en energiekosten.

11. Aflossen van je schulden

Of je nu net bent afgestudeerd, of al een poosje je diploma op zak hebt, de aflossing van je studielening is absoluut een prima manier om de betaling van rente terug te dringen en zo duizenden euro’s te besparen. Verder is het zaak om extra betalingen voor een hypotheek in de hand te houden omdat dit één van de grootste kostenposten in een huishouden zal vormen. Als het je dan ook lukt om de kosten voor een hypotheek zo gunstig mogelijk te houden, dan kun je proberen om extra betalingen te doen, mits je hiervoor geen boete hoeft te betalen, en zo de lening vervroegd af te lossen. Door zo snel mogelijk van je schulden af te zijn, zal er niet alleen extra financiële speelruimte ontstaan elke maand, maar ook zul je geen onnodig hoge rentevergoeding meer hoeven te betalen.

12. Vrij veilig

Op het moment dat je seksueel opgewonden bent, zul je niet direct denken aan de gevolgen die een vrijpartij met zich mee kan brengen. Toch loop je, als je bijvoorbeeld geen condoom gebruikt, de kans op een ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. De kosten die een baby, maar ook de behandeling van een geslachtsziekte, met zich mee zal brengen zijn echter niet gering. Het voorkomen dit alles is dan ook de sleutel tot het in je eigen zak kunnen houden van een heleboel geld.

13. Geld binnenhalen met een andere baan

Door van baan, of zelfs van loopbaan, te veranderen, kan je jaarlijkse inkomen soms een flinke boost krijgen. Zodra je echter een baan aangeboden krijgt, is niet alleen leuk en spannend, maar dat wil niet zeggen dat je altijd direct het eerste salarisaanbod dient te aanvaarden. Bedrijven proberen immers alle kosten zo laag mogelijk te houden, dus ook de kosten die aan jou betaald moeten worden voor de werkzaamheden die je verricht. Wanneer je een aanbod krijgt, kun je dan ook beter eerst proberen te onderhandelen voor een wat hoger loon. Dit kan op jaarbasis soms aardig geld opleveren.

14. Ga niet op vakantie

Plan je volgende vakantie gewoon thuis en bespaar zo op de kosten voor een accommodatie, uit eten gaan en de reis zelf. Je kunt dan voordelige uitstapjes maken in de buurt, zoals musea, parken, festivals en een plaatselijke speeltuin. Zo bespaar je niet alleen geld, maar zul je ook je omgeving en je buren beter leren kennen.

15. Leg een moestuin aan

Wanneer je zelf een moestuin aan hebt gelegd kun je gedurende het jaar aanzienlijk wat geld besparen op je voedingskosten. Indien je niet de beschikking hebt over een tuin of er niet voldoende ruimte hebt om een moestuin aan te leggen, dan kun je ook heleboel groente, fruit en kruiden planten in potten, zelfs als je alleen maar de beschikking hebt over een balkon.

16. Katoenen- in plaats van wegwerp luiers

Door over te stappen van wegwerp- naar katoenen luiers kun je een heleboel geld besparen omdat je nogal wat luiers moet gebruiken voordat je kindje helemaal zindelijk is. Zeker wanneer je van plan bent om meerdere kinderen te nemen, zal het gebruik van katoenen luiers je heel veel euro’s kunnen besparen. Katoenen luiers hoef je namelijk maar één keer aan te schaffen, terwijl wegwerp varianten voortdurend geld blijven kosten.

17. Koop tweedehands, of leen, spullen

Als je bepaalde meubels, boeken of zelfs een auto nodig hebt, dan is het niet noodzakelijk om deze nieuw aan te schaffen. Vaak zijn er ook degelijke tweedehands exemplaren van te vinden tegen een veel gunstiger prijs. Bovendien hoef je op veel tweedehands spullen geen belasting te betalen en dat is eveneens mooi meegenomen. Je zult versteld staan van de kwaliteit van een groot aantal gebruikte goeden die te koop aan worden geboden. Uiteraard zul je wel bereid moeten zijn om wat langer te wachten voordat je een bepaald product langs deze weg kunt kopen.

Wanneer je van lezen houdt, wil dit niet zeggen dat je daar veel geld aan uit hoeft te geven. Niet alleen kun je immers gratis boeken gaan lezen in een bibliotheek, maar deze ook lenen van familie of vrienden. Verder kun je vaak bij een bibliotheek terecht voor het lenen van dvd’s, cd’s en luisterboeken. Uiteraard dien je altijd wel goed de vervaldagen en boetes in de gaten te houden.

18. Zeg abonnementen op sportclub op

Om gezond en fit te blijven, hoef je geen dure abonnementen af te sluiten bij een sportclub of –vereniging. Je kunt immers ook een wandeling maken, een stuk gaan fietsen of gaan hardlopen zonder een euro uit te hoeven geven. Zo bespaar je niet alleen op de abonnementsgelden, maar ook op de kosten voor bijvoorbeeld de huur van een kluisje en allerlei andere kosten die sporten in verenigingsverband met zich meebrengt. Het is zelfs mogelijk dat je, om je contract op te kunnen zeggen, een bepaald bedrag moet betalen.

19. Verkoop ongebruikte spullen

Op het moment dat je in je huis rondloopt, zul je vast en zeker een heleboel spullen tegenkomen die je eigenlijk niet meer gebruikt, maar die nog wel in goede staat zijn. De meeste mensen hebben namelijk een heleboel spullen verzameld in de loop van de tijd die eigenlijk alleen maar veel ruimte in beslag nemen. Door een aantal van deze spullen te verkopen, kun je extra geld binnenhalen en tevens extra leefruimte creëren. De spullen kun je bijvoorbeeld op een tweedehands website, via een garageverkoop of op een vlooienmarkt van de hand proberen te doen.

20. Koop producten buiten het seizoen

Buiten het seizoen zullen veel winkels bepaalde producten tegen een veel lagere prijs aan gaan bieden. Op die manier proberen ze namelijk hun voorraden te beperken en oudere modellen van de hand te kunnen doen. Zo kun je bijvoorbeeld beter winterlaarzen in de lente kopen en cadeaupapier pas na Kerstmis inslaan. Zelfs wanneer je een fiets gaat kopen, zal het seizoen van invloed zijn op de prijs. In het voorjaar zul je immers veel meer voor hetzelfde exemplaar moeten betalen, dan in de herfst. Door producten te kopen tijdens de uitverkoop kun je soms forse kortingen in de wacht slepen en je spaargeld extra boosten.

Tip! Bekijk hier welke spaarrekening bij jou past

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20