Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 08 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

2 op 3 Indiase gevangenen zijn nog niet veroordeeld

Logo Business AM
Economie

17/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In India zit 68 procent van de totale gevangenispopulatie in voorlopige hechtenis en is nog niet veroordeeld. Dat blijkt uit een rapport van het Indiase National Crime Records Bureau (NCRB), gebaseerd op gegevens van drie jaar geleden. Wereldwijd tellen alleen in de Verenigde Staten de penitentiaire instellingen meer gevangenen in voorhechtenis dan in India. In de Amerikaanse gevangenissen vertegenwoordigt deze groep echter slechts 20 procent van de totale gedetineerde populatie.

India heeft ook niet het hoogste percentage gedetineerden in voorarrest. In Libië loopt dat cijfer op tot 90 procent. Libië heeft echter slechts een gevangenispopulatie van minder dan tienduizend personen.

Overbevolking

“India heeft een gevangenispopulatie van ongeveer 433.000 individuen,” zegt Maroosha Muzaffar, correspondente van het magazine Ozy in New Delhi. “Meer dan 293.000 gedetineerden wachten echter op hun rechtszaak. De omvang van het probleem neemt bovendien nog steeds toe.”

“Vijf jaar geleden telden de Indiase gevangenissen minder dan 283.000 personen in voorlopige hechtenis. In sommige Indiase staten wacht zelfs tot 82 procent van de totale gevangenispopulatie op de behandeling van zijn proces.”

Pogingen om het probleem aan te pakken, zijn volgens Ajay Verma, voorzitter van het Indiase National Forum for Prison Reform, mislukt. Verma merkt daarbij op dat de Indiase gevangenissen te kampen hebben met een grote overbevolking.

India beschikt over 1.412 gevangenissen met een totale capaciteit van 378.000 mensen. Die capaciteit is ruimschoots voldoende voor de opvang van veroordeelde gevangenen. Wanneer men echter ook individuen in voorarrest meerekent, vertegenwoordigt de totale populatie gedetineerden 115 procent van de capaciteit van de Indiase gevangenissen. In New Delhi loopt dat zelfs op tot 227 procent.

Vorig jaar hebben de Indiase gevangenisautoriteiten de directeurs van de penitentiaire instellingen opgeroepen de problemen aan te pakken. Tevens is gevraagd te garanderen dat de overbevolking niet zou leiden tot onmenselijke omstandigheden voor gevangenen.

Onder meer blijkt dat in de Indiase gevangenissen 1.942 kinderen herbergen. Zij zijn samen met hun gearresteerde moeders opgesloten. Ajay Verma merkt op dat de aangekondigde hervormingen hun kracht nog moeten bewijzen.

Politieke onwil

Tijdens de eerste helft van dit decennium steeg in India de populatie gevangen in voorarrest met bijna 5 procent. “Elk ander land stuurt alleen de daders van zware misdrijven onmiddellijk naar de gevangenis,” benadrukt Sunil Gupta, een voormalig juridische adviseur en pleitbezorger voor de hervorming van het Indiase gevangeniswezen. “Alle andere verdachten blijven in voorlopige vrijheid. In India wordt echter iedereen in de cel opgesloten.”

In maart vorig jaar heeft de Indiase overheid weliswaar maatregelen geïntroduceerd om het voorarrest te beperken, maar de omvang van het probleem is zo groot dat er nauwelijks verbeteringen kunnen worden gemeld.

Toch meent Gupta dat er efficiëntere oplossingen zijn. “Bijna een kwart van de Indiase gedetineerden in voorhechtenis zit al langer dan een jaar in de gevangenis,” zegt hij. “Men zou een tijdslimiet kunnen instellen waarop het proces van verdachten moet worden gestart.”

“De rijken kunnen zich in India een weg naar de vrijheid kopen. Het zijn daarentegen steeds weer de armen en gemarginaliseerden die in het systeem verstrikt raken. Het is echter moeilijk om de Indiase politici aan te zetten aan hervormingen te werken. De politieke wil om het lot van de gevangenen te verbeteren is in India nagenoeg onbestaande.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks