16 beste parttime ondernemingen als extra bijverdienste

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je op zoek gaat naar een bedrijf dat je een parttime baan aan kan bieden, bijvoorbeeld omdat je nog studeert en dus je colleges moet combineren met het werk, of je deze baan kiest als ouder van één of meerdere kinderen voor wie je (deels) de zorg draagt. Het is in dit geval zaak dat je een bedrijf vindt dat je je de mogelijkheid krijgt om flexibele uren te gaan werken. Een andere oplossing die je zou kunnen bedenken als je parttime aan de slag wilt gaan, is zelf een onderneming starten die je vervolgens deeltijds gaat runnen.

Waarom een parttime onderneming starten?

Een dergelijk bedrijf moet je doorgaans niet willen beginnen om er rijk van te worden, maar om het geld verdienen te kunnen combineren met andere belangrijkere of leukere zaken in het leven. Wellicht wil je wat meer tijd door gaan brengen met je kinderen, wil je in de winter afreizen naar het zonnige zuiden, of misschien heb je een baan die je wilt behouden, maar kun je naast je vaste inkomen gewoon wat extra geld gebruiken. Door de juiste parttime onderneming op te starten, kun je al deze dingen gaan verwezenlijken. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal mogelijkheden in een tweetal categorieën verdeeld, te weten; seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden zodat het kiezen nog eenvoudiger zal worden.

De beste Seizoensgebonden parttime ondernemingen

Seizoensgebonden ondernemingen zullen in een relatief korte tijd een heleboel werkuren maken, maar buiten het seizoen zul je daarentegen niets om handen hebben en dus kunnen doen waar je zin in hebt. Uiteraard kun je ook meerdere seizoensgeboden ondernemingen met elkaar combineren als deze in een ander jaargetijde vallen.

Verhuur van boten, paddelboards, kajaks, duikuitrustingen en/of fietsen

Ongeacht de activiteit of de spullen die je te huur aanbiedt, zullen er altijd wel mensen zijn die er de voorkeur aan zullen geven om te gaan huren, in plaats van zelfs allerlei spullen te gaan kopen, mee te nemen en/of op te moeten bergen als het seizoen weer ten einde is. Bovendien is de kans schade aan persoonlijke bezittingen op deze manier eveneens tot een minimum beperkt. De klanten die je trekt met dit parttime bedrijf willen dan ook graag betalen voor het extra gemak dat het huren met zich meebrengt.

Stands of trucks met seizoensgebonden gerechten

Elk seizoen heeft vaak een aantal specifieke gerechten die doorgaans prima verkocht kunnen worden vanuit een stand of truck, zoals taco’s en ijs op een zomers strand, maar ook soep en warme dranken bij een ijsbaan in de wintermaanden. Bovendien mag je niet vergeten dat biologische en fair trade voedsel het ook vaak erg goed doet bij klanten. Het aanbieden van eten en drinken aan bezoekers van een groot evenement, of zelfs van meerdere evenementen, in de zomer kan om die reden dan ook zeer winstgevend zijn. Zodra de evenementen, of het volledige evenementenseizoen, af zijn gelopen, dan zit er echter ook je werk voor dat jaar weer op.

Gras maaien en tuinonderhoud

Er zijn steeds minder mensen die met plezier in hun tuin aan de slag gaan. Niet alleen hebben ze vaak een overvolle agenda en komen ze doorgaans niet aan deze buitenwerkzaamheden toe, maar ook zijn er veel mensen die liever andere dingen doen in hun schaarse vrije uurtjes. Het kan om die reden dan ook best gebeuren dat je heel het jaar door werk hebt wanneer je aanvankelijk alleen aanbiedt om tegen betaling het gras te maaien en de tuin te onderhouden op parttime basis. Je kunt in de wintermaanden immers ook aan bieden aan je klanten om hun oprit en tuin sneeuwvrij te maken.

Verkopen van irrigatiesystemen en het onderhoud ervan

In het bijzonder in bepaalde deelsectoren zal er veel interesse bestaan voor de installatie en het onderhoud van irrigatiesystemen. In de regel zal je onderneming alleen in de lente en het voorjaar volop werk hebben en kan er in die tijd van het jaar worden gesproken van het drukke seizoen. Uiteraard zul je om een dergelijke parttime onderneming te starten wel de nodige kennis en vaardigheden moeten hebben met betrekking tot de producten die je verkoopt en het eventuele onderhoud ervan.

Lokale reisleider

Afhankelijk van de plaats waar je woont, kun je onder andere rondleidingen door de natuur aanbieden aan mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Je zou dit onder andere kunnen doen in de vorm van begeleide wandelingen, kajaktochten, ritten te paard of met paard en wagen. Uiteraard kun je het ook over een andere boeg gooien en bijvoorbeeld een spooktocht of een toer langs de beste cafés en bars in een bepaalde plaats gaan gebruiken om brood op de plank te krijgen op parttime basis.

Bed and breakfast

Wanneer je een bed and breakfast gaat beginnen dat alleen geopend is het toeristische seizoen, dan hoef je niet eens alleen maar aan een mooi strand of meer te wonen om er de kost mee te kunnen verdienen want ook mountainbikers en fietsers zijn in de regel op zoek naar een seizoensgebonden accommodatie in de buurt van het gebied waar zijn deze activiteiten kunnen ontplooien. Je kunt al een bed and breakfast beginnen als je een kamer in je huis over hebt (bijvoorbeeld nadat je kinderen het huis uit zijn gegaan) en je toestemming van de betreffende instanties op zak hebt.

Seizoensgebonden sportinstructeur

In elk seizoen kunnen er specifieke sporten worden beoefend, zoals een skin in de winter en kanoën en kajakken in de warmere maanden van het jaar. Je kunt dan ook prima een parttime onderneming starten als je in staat bent om anderen de kunst van een bepaalde seizoensgebonden sport aan te leren en hen de fijne kneepjes van de sport bij te brengen. In de regel heb je het dan in het seizoen dat deze sport wordt beoefend enorm druk, terwijl je de rest van het jaar wat rustiger aan kunt doen, mits je natuurlijk geen instructielessen gaat verzorgen voor sporten in een ander jaargetijde en je dus heel het jaar door kunt blijven werken.

Carnavals- of Halloweenkostuumontwerper

Zowel Carnaval als Halloween zijn vandaag de dag ware verkoopevenementen (samen met de feestdagen in december) en in het bijzonder de kostuums voor volwassenen kunnen dan ook als een groeiende markt worden beschouwd. Deze kostuums dienen echter wel gemaakt te worden, zeker als een klant, of klanten, specifieke wensen hebben. Op het moment dat je handig bent met het ontwerpen en maken van bijzondere kostuums voor deze feesten, dan kun je waarschijnlijk een enorm gat in de markt aanboren als parttime onderneming.

Invullen van belastingaanslagen en aanverwante diensten

Het doen van een belastingaangifte is iets dat je met je volle aandacht moet doen en om die reden hebben een heleboel mensen daar ronduit een hekel aan, of hebben ze niet voldoende tijd (en geduld) om alle papieren op de juiste manier in te vullen. Wanneer je echter tot de mensen behoort die wel meer kaas hebben gegeten van belastingen en het verzorgen van aanverwante zaken, bijvoorbeeld omdat je een opleiding als een boekhouder of accountant met goed gevolg af hebt gerond, dan kan dit zakelijk idee absoluut zijn vruchten afwerpen in het drukke belastingseizoen.

De beste non-seizoensgebonden parttime ondernemingen

Non-seizoensgebonden ondernemingen zouden heel het jaar door geëxploiteerd moeten kunnen worden, maar daarbij moet je je wel bedenken dat je eigen (beperkte) werkuren ingesteld dienen te worden, zonder dat je daarmee de zaak schade toebrengt.

Dienstverlenende bedrijven

Vandaag de dag worden er tal van diensten aangeboden door de meest uiteenlopende ondernemingen, zoals door kappers, schoonmakers, onderwijzers, dierenverzorgers en conciërges die allemaal een specifieke dienst aan hun klanten kunnen leveren. Maar uiteraard zijn er nog talloze andere diensten die je aan klanten zou kunnen verlenen als parttime onderneming. Hierbij zullen je eigen kennis en vaardigheden uiteraard een belangrijke rol spelen, samen met de wensen van potentiële klanten.

Ondernemingen die ontwerpen maken

Er zijn tal van ondernemingen die de meest uiteenlopende ontwerpen willen maken tegen betaling, variërend van het ontwerpen van een interieur tot het plannen van een tuin die (opnieuw) ingericht of aangelegd dient te worden. Om aan de slag te kunnen dien je uiteraard wel over de benodigde kennis en vaardigheden te beschikken en creatief aangelegd te zijn.

Werken met kunst en ambachten

Iemand die parttime aan de slag wil als kunstenaar of ambachtsman of – vrouw dan is het zaak dat deze persoon de benodigde kennis en vaardigheden bezit om een bepaalde job te kunnen uitvoeren. Het scala aan kunsten en ambachten is overigens zeer breed waardoor de kans groot is dat je altijd wel iets weet te vinden dat aansluit bij je mogelijkheden en interesses. Hierbij kun je onder andere denken aan een parttime onderneming die zich richt op het maken van grafische kunst, schilderijen, illustraties en designsieraden. De gecreëerde producten kunnen eventueel ook online te koop aan worden geboden om op die manier het klantenbestand zo groot mogelijk te maken.

Consulting bedrijven

Er zijn een heleboel gebieden waarop consulting bedrijven zich zouden kunnen richten. Hierbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan voedingsconsultant, bewegingsconsultant, kleurenconsultant en ga zo maar door. Eigenlijk kun je vanuit een heleboel vaardigheden een parttime onderneming beginnen die zich richt op de meest uiteenlopende vormen van consulting.

Vrije beroepen

Een vrij beroep kan weliswaar door iedereen parttime worden uitgeoefend, maar uiteraard gaat daar in de regel wel een degelijke studie aan vooraf. Vrije beroepen zijn onder andere: notarissen, advocaten, accountants, boekhouders, architecten en artsen. Voordat je op deze manier aan de slag kunt gaan, zul je dus wel eerst een bepaalde studie met goed gevolg af hebben gerond en jezelf bovendien vaak bij de betreffende vakvereniging aan hebben gemeld om ook daadwerkelijk te mogen werken.

Bouwvakker

In de bouw lijkt vrijwel altijd wel wat te doen. Niet echt vreemd want deze sector zal voortdurend te maken krijgen met nieuwbouwprojecten, maar eveneens met restauraties en verbouwingen. Bouwvakkers zijn er in allerlei soorten en maten, zoals metselaars en tegelzetters, maar ook elektriciens en loodgieters. Wanneer je in één van deze functies aan de slag wilt gaan dan zul je uiteraard wel goed moeten zijn in wat je doet. Alleen zullen potentiële klanten je vragen om voor hen een klus te komen klaren. Wanneer je parttime aan de slag gaat zul je echter altijd in samenspraak met de klanten je werkuren dienen te bepalen om zo de overlast voor hen zo gering mogelijk te houden.

Directe verkoop

Een heleboel grote bedrijven schakelen parttime ondernemers in om hun producten aan de man, of vrouw, te brengen. Denk maar eens aan merken zoals Tupperware en Mary Kay. Dit zijn wereldwijd ware koplopers op dit vlak maar daarnaast zijn er nog duizenden andere bedrijven die je in de gelegenheid zullen stellen om de meest uiteenlopende producten te verkopen varend van lingerie tot verzekeringen. In de regel verkoop je deze producten gewoon vanuit je eigen huis, of vanaf een door een klant opgegeven locatie. Wanneer je aan de slag wilt gaan als directe verkoper dan is het wel zaak om vooraf altijd het bedrijf grondig te checken waar je voor gaat verkopen omdat sommige malafide organisatie directe verkoop inzetten om illegaal piramidespelen te verdoezelen.

Maak zelf zorgvuldig je keuze

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat niet iedereen even goed is in alle eerder genoemde parttime activiteiten. Je moet er dus altijd zelf voor zorgen dat je niet zomaar een parttime onderneming kies, die je bijvoorbeeld wel leuk lijkt of die waarschijnlijk het beste bij je levensstijl zal passen. Net zoals bij het kopen van nieuwe kleding zul je ook nu een passende oplossing moeten zien te vinden, bijvoorbeeld als je je niet op je gemak voelt als je veel met mensen moet praten, terwijl je hen wel producten moet verkopen, dan is het geen verstandige keuze om voor de directe verkoop te gaan.

Bij het kiezen van een parttime onderneming die je wilt beginnen, moet je je goed bedenken dat alle bedrijven, groot of klein, full- of parttime, volgen bepaalde wetten en regels gerund dienen te worden. Je zult dan ook altijd eerst nauwkeurig na moeten gaan wat er in jou specifieke situatie mogelijk is en aan welke voorwaarden je dient te voldoen om legaal aan de slag te mogen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20