Trump bewijst in Davos vooral dat hij een rasverkoper is

In wat misschien wel zijn meest ‘presidentiële’ speech sinds zijn aantreden een jaar geleden was, heeft Donald Trump op het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos, vooral een demonstratie van zijn verkoopstalent gegeven. Hij slaagde er zelfs in zijn ‘America First’-agenda als een nieuwe vorm van globalisering aan de man te praten.

15 minuten lang sprak de Amerikaanse president de staatshoofden, regeringsleiders en CEO’s van ’s werelds belangrijkste bedrijven toe en reeg daarbij zijn verwezenlijkingen aan elkaar.

Trump gaf mee dat het voor buitenlandse bedrijven een ideaal moment is om in de VS te investeren, te bouwen en te rekruteren. “America first betekent niet America alone”, zei hij. Hij somde een lange rij economische cijfers op, waarvan er enkele – naar goede gewoonte – best niet op hun waarheidsgehalte worden gecontroleerd.

Donald Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton in 2000 die op het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos een toespraak hield. Honderden prominente gasten uit de bedrijfs- en financiële wereld en staatshoofden komen daar jaarlijks samen om over de toestand van de wereldeconomie te debatteren. Het onderwerp van dit jaar was de toenemende ongelijkheid in een verdeelde wereld.

‘America First is not America Alone’

Aan het begin van zijn speech gaf Trump al mee dat hij naar het WEF gekomen is om de belangen van het Amerikaanse volk te vertegenwoordigen. Volgens hem zijn de hoofdingrediënten van de Amerikaanse, economische groei de belastingverlagingen en de deregulering. “De wereld ziet de heropleving van een sterk en welvarend Amerika”, zei hij. “We staan open voor zaken, we zijn opnieuw competitief.” De kern van zijn speech daarbij was dat ‘America First’ niet ‘America Alone’ hoeft te zijn. Trump gaf aan dat hij zijn eigen land altijd op de eerste plaats zal zetten en dat hij van andere regeringsleiders hetzelfde verwacht.

Trump zet in op kracht van Amerikaanse economie

Ook voor niet-Amerikaanse bedrijfsleiders had de Amerikaanse president een boodschap: “Het is het perfecte moment om je jobs en investeringen naar de Verenigde Staten te brengen.” Zonder hen bij naam te noemen haalde hij ook uit naar zijn voorganger Barack Obama en naar Hillary Clinton, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen van 2016. “Mocht mijn tegenstander gewonnen hebben dan zou de Amerikaanse beurs niet met 50 procent gestegen, maar eerder met 50 procent gedaald zijn”, zei Trump. Volgens Trump zou het beleid van Clinton voor zakenlui de doodsteek betekend hebben omdat ze van plan was meer in plaats van minder regelgeving door te voeren op economisch vlak. Volgens Trump zou dat te verstikkend geweest zijn voor de VS. Trump beweerde dat hij daar als zakenman zicht op had. Trump was weer even erg Trump toen hij na zijn speech door gastheer Klaus Schwab de vraag werd gesteld wat hem uit zijn ondernemerscarrière het meest had geholpen bij het presidentschap. “Ik ben de eerste zakenman diet tot president is verkozen”, zei hij. “Meestal zijn het militairen of vooral politici die verkozen worden.” Toch is Trump niet de enige zakenman die het tot Amerikaanse president schopte. Zo waren zijn voorgangers Harry S. Truman en Herbert Hoover ook ondernemers. Jimmy Carter was voor zijn politieke carrière zelfs boer, ook een handelaar dus. Trump gaf aan trots te zijn dat hij op één jaar tijd al meer regels afgeschaft heeft dan een Amerikaanse president ooit gedaan heeft. Hij noemt zijn beleid dan ook “pro-business”.

Veiligheid en migratie

Trump benadrukte dat veiligheid cruciaal is om welvaart te creëren. Zoals hij eerder al deed, wees hij erop dat elk land genoeg moet bijdragen voor zijn eigen veiligheid. Ook uitte Trump zijn trots voor de prestaties in de strijd tegen terreurgroep IS. Bijna heel Irak en Syrië zijn heroverd op IS door de coalitie onder leiding van de VS. Trump haalde ook het Amerikaanse immigratiebeleid aan. Hij stelde dat hij een einde wil maken aan de “kettingmigratie” door familiehereniging. Nieuwe immigranten moeten volgens Trump geselecteerd worden op hun mogelijkheden om bij te dragen aan de Amerikaanse staat en op hun vermogen om voor hun eigen onderhoud in te staan. “Ons immigratiesysteem zit vast in het verleden.”

Ook zei de president dat de VS niet langer een oogje zullen dichtknijpen voor oneerlijke handelspraktijken. De handel moet eerlijk en wederzijds gebeuren. We kunnen geen vrije en open handel hebben als sommige landen het systeem uitbuiten ten koste van de anderen.”

De basis… altijd de basis

Tenslotte sprak Trump ook nog eens zijn basis toe, ’the forgotten people’, die hem tegen alle verwachtingen in naar het presidentschap hebben gekatapulteerd.

“Als we succesvol willen zijn, is het niet voldoende om in de economie te investeren, we moeten in onze mensen investeren. Want wanneer mensen worden vergeten, raakt de wereld verdeeld. Enkel door te luisteren naar de stemmen van de vergeten mensen kunnen we een toekomst bewerkstelligen die echt door iedereen gedeeld wordt.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20