19 kinderen en twee leerkrachten dood bij schietpartij in Texas

In de Texaanse stad Uvalde heeft een 18-jarige student dinsdag 19 kinderen en twee leerkrachten doodgeschoten. Alle kinderen zijn tussen de zeven en elf jaar oud. De schutter had eerder op de dag ook zijn grootmoeder neergeschoten. Hij kwam zelf om het leven toen hij in een schietpartij met politieagenten verwikkeld raakte.

In eerste raming had Greg Abbott, de Republikeinse gouverneur van de staat, het over 14 kinderen en een leraar die het slachtoffer werden. Nog eens 13 mensen raakten gewond, verklaarde hij. Enkele uren later werd het officiële dodental opgetrokken.

Uvalde is een stad met ongeveer 16.000 inwoners en ligt op 130 kilometer ten westen van San Antonio. Bijna de helft van Uvalde zou volgens gegevens uit een recente volkstelling niet-Engelssprekend zijn.

De dader plaatste kort voor de schietpartij verschillende foto’s van zijn geweren op Instagram. Hij stuurde een vreemdeling ook een bericht waarin hij liet doorschemeren dat hij een aanslag plande. De schutter reed daarna naar de school en liep naar binnen met een handwapen en mogelijk een geweer.

In Texas hebben de afgelopen jaren meerdere massaschietpartijen plaatsgevonden, volgens verschillende organisaties die wapenbezit bestrijden. In augustus 2019 verloren daarbij zo’n 30 mensen het leven en in 2018 vielen er verschillende doden in een middelbare school. Het jaar daarvoor werden 27 mensen neergeschoten in een kerk. 

Gelijkenissen met Sandy Hook

De tragedie vertoont gelijkenissen met de schietpartij in de Sandy Hook Elementary School in december 2012 in Newtown (Connecticut). De 20-jarige Adam Lanza schoot daar 26 mensen dood. Twintig van de slachtoffers waren kinderen tussen zes en zeven jaar oud, en zes waren volwassenen. Eerder die dag, voor hij naar de school reed, schoot Lanza zijn moeder dood in hun huis in Newtown. Toen de eerste hulpverleners bij de school aankwamen, pleegde Lanza zelfmoord door zichzelf in het hoofd te schieten.

Geen enkel ander ontwikkeld land ter wereld kent eenzelfde percentage van wapengeweld als Amerika. Volgens de gegevens van de Verenigde Naties, ligt het het aantal moorden met vuurwapens in de VS bijna zes keer hoger dan in Canada, meer dan zeven keer hoger dan in Zweden en bijna 16 keer hoger dan in Duitsland of bij ons. De sterfgevallen door vuurwapens zijn een belangrijke reden waarom Amerika een veel hoger algemeen aantal moorden heeft, inclusief niet-vuurwapens, dan andere ontwikkelde landen.

Meer