1.000 miljard dollar: investeringsfondsen hebben te veel geld

Private-equity of investeringsfondsen zien dankzij de lage rente het beschikbare geld binnenstromen, maar die medaille heeft ook een keerzijde: hogere waarderingen en meer concurrentie.

Nooit eerder in de geschiedenis zaten investeringsfondsen op een grotere berg cash dan dat vandaag het geval is. Volgens een studie van het Britse financiëledatabureau Preqin zit er in hun koffers nog meer dan 1.000 miljard dollar. Klaar om te worden geïnvesteerd in privé-ondernemingen of bedrijven in herstructurering. De rente die door centrale banken artificieel laag wordt gehouden leidt volgens het bureau ook tot hogere waarderingen van bedrijven en meer concurrentie op de investeringsmarkten.

Investeringsfondsen zijn de voorbije 5 jaar in omvang verdubbeld en verdriedubbeld

Investeringsfondsen verzamelen dus geld aan een sneller tempo dan ze het kunnen uitgeven, een trend die wordt vastgesteld in alle regio’s en overal ter wereld. Preqin vermeldt een aantal van deze investeringsfondsen, waaronder de usual suspects Carlyle, Apollo, KKR en Blackstone, maar ook het Zweedse EQT, het Britse CVC en op een zevende plaats het Franse Ardian, dat ruim 17,8 miljard dollar ter beschikking heeft.

Deze investeringsfondsen zijn sinds 2012 in omvang verdubbeld, zoniet verdriedubbeld, schrijven de onderzoekers. De bedragen die ze ophalen lopen in de vele miljarden, vergeleken met honderden miljoenen tien jaar geleden, aldus Céline Méchain van Goldman-Sachs in Frankrijk, in een presentatie aan journalisten.

Lagere rente, hogere waarderingen, meer concurrentie…

Deze private-equityfondsen zien het beschikbare geld dus binnenstromen, maar die medaille heeft ook een keerzijde. Volgens de Française wordt het steeds moeilijker om interessante zaken te doen, omdat de waarderingen de hoogte in zijn geschoten. En die waarderingen lijken niet snel te gaan dalen, nu ook staatsfondsen, pensioenfondsen en family offices zich – onder impuls van de lage rente – voor privé-ondernemingen zijn gaan interesseren en de banken zich afzijdig houden.

Iedereen concurreert dus met iedereen: ook op deze markt, waar de gemiddelde transactie nu het miljard dollar overstijgt, vergeleken met minder dan een half miljard dollar amper 5 jaar geleden. Nog volgens Méchain zijn investeerders vanwege de historisch lage  – soms negatieve – rente, op zoek naar returns die de 10% overstijgen.

De Bank of International Settlements (BIS) – de bank der centrale banken – waarschuwde onlangs nog voor de toegenomen schulden in de wereld en de [te] soepele kredietverlening. Goldman-Sachs spreekt dat tegen en wijst op de fel verbeterde controlemechanismes binnen de banken, die ook de investeringsfondsen monitoren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20