Hoe investeren mensen die 1 miljard euro bezitten?

Superrijken zijn erg begaan met cash, hebben geen boodschap meer aan goud en deden het vorig jaar uitzonderlijk goed dankzij de sterke beursprestaties.

Superrijken zijn niet zozeer bekommerd om het maximale rendement uit hun investeringen te behalen. Dat blijkt uit het Global Family Office Report 2018 van de Zwitserse Union des Banques Suisses (UBS), dat elk jaar opnieuw een stand van zaken geeft omtrent de activiteiten van investeringsvehikels van de superrijken. De meeste van deze ‘family offices’ zijn vooral bekommerd om het in stand houden van het kapitaal dat ze vandaag bezitten. Hun grootste zorg is dat ze nooit zonder geld komen te zitten.

Het Global Family Office Report 2018 werd opgesteld aan de hand van de gegevens die door 311 rijke families – uit alle continenten – met de bank werden gedeeld.

Twee zaken vallen op

1. Deze families zijn echt rijk, want de gemiddelde familie beschikt over een netto fortuin van 950 miljoen euro, terwijl het gemiddelde bedrag dat door het ‘family office’ wordt beheerd  700 miljoen euro bedraagt.

2. De families zijn erg begaan met liquiditeit. Gemiddeld houden ze 7% van hun activa in cash aan, goed voor gemiddeld 43 miljoen euro per familie. 

Ondanks de grote bedragen die ze in cash aanhouden, bleef het rendement dat in 2017 werd behaald uitstekend. Hun investeringen brachten gemiddeld 15,5% op, voornamelijk dankzij de sterke beursprestaties. Het gaat om meer dan een verdubbeling in vergelijking tot 2016, want toen was het rendement ‘amper’ 7% en 2015, toen zo goed als niets werd verdiend (0,3%).

Opmerkelijk is ook dat het aandeel van ‘oud geld’ steeds kleiner wordt. 67% van de ‘family offices’ die aan het onderzoek deelnamen, werden pas na het jaar 2000 gesticht. Toch blijven bepaalde stereotypes bestaan: amper 9% van de deelnemende ‘family offices’ hebben een vrouwelijke CEO.

Ook de manier waarop wordt geïnvesteerd is opmerkelijk:

  • Gemiddeld wordt slechts 44% van het beschikbare kapitaal in aandelen en obligaties geïnvesteerd. Wel zijn er bijkomende investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven (21%) en vastgoed (18,1%). 
  • Toch zijn beursaandelen steeds populairder. Met 28% van alle beschikbare middelen scoren ze 5% hoger dan in 2016. 
  • Aan het tijdperk van de hefboomfondsen lijkt een einde te komen. Vorig jaar werd nog amper 5,7% van de beschikbare middelen daar geïnvesteerd, vergeleken met 8,9% een jaar eerder.
  • Goud is passé, want nog goed voor amper 0,9% van alle geïnvesteerde middelen.

“Hefboomfondsen boden de voorbij 5 tot 8 jaar dan ook een pak minder rendement dan de rest van de markt”, aldus de CEO van een ‘family office’ in het rapport. “Hefboomfondsen beperken je risico’s, maar als de markt het goed doet, deel je niet in de bijkomende winsten.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.