Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“100 jaar worden straks het nieuwe normaal”

Logo Business AM
Economie

14/05/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

Technologische ontwikkelingen zullen ook in de gezondheidssector de volgende jaren voor belangrijke progressie zorgen. Daardoor zal de levensverwachting van de mens snel de grens van de honderd jaar bereiken. Dat is de boodschap van een rapport van Felix Tran en Haim Israel, analisten bij Bank of America Merrill Lynch. Deze activiteiten zullen volgens hen ook aan investeerders interessante kansen bieden.

“Innovatieve gezondheidstechnologieën zullen het volgende decennium voor investeerders opmerkelijke opportuniteiten creëren,” benadrukken Tran en Israël. “De sector heeft momenteel een waarde van 110 miljard dollar, maar tegen midden volgend decennium zal dat volume wellicht opgelopen zijn tot 600 miljard dollar.”

Techmanity

“De bedrijven op de betrokken markten spitsen zich onder meer toe op genetische wetenschappen, big data en artificiële intelligentie en de ontwikkeling van gezonde producten,” zeggen Tran en Israel. “Door die inspanningen zal de levensverwachting van de mens snel tot boven de honderd jaar kunnen stijgen.”

“Men mag verwachten dat deze ondernemingen snel belangrijke doorbraken zullen realiseren,” zeggen de onderzoekers. “Daardoor krijgt de mensheid uitzicht op een sterke verbetering van de levenskwaliteit en een duidelijke verlenging van de levensduur.”

“In het begin van dit decennium was er drieënhalf jaar nodig om de wereldwijde medische kennis te verdubbelen. Tegen het einde van dit decennium zal elke drieënzeventig dagen een verdubbeling blijken. Bovendien zijn de kosten van genetische analyses of vijftien jaar tijd met 99,999 procent gedaald. Dit is grensverleggend geweest voor belangrijke ontwikkelingen die de menselijke gezondheid ten goede komen.”

“Onder meer kan men verwijzen naar een sterke ontwikkeling van precisie-geneeskunde. Dat zal een belangrijke basis vormen voor een sterke toename van de gemiddelde levensverwachting. Deze ontwikkelingen betekenen een revolutie voor de techmanity, waar technologie en humaniteit elkaar ontmoeten.”

Richtingen

Tran en Israel zien binnen deze sector vijf belangrijke deelsegmenten. “In eerste instantie is er de genetica. Deze activiteiten zullen de volgende jaren ongetwijfeld revolutionaire doorbraken kunnen melden in de preventie en behandeling van allerlei ziektes. Bedrijven in deze sector zijn onder meer Illumina, Agilent en Danaher. Vooral Illumina vertolkt momenteel al een belangrijke rol in het geavanceerde onderzoek naar ziektes, de ontwikkeling van nieuw geneesmiddelen en de creatie van moleculaire tests.”

“Maar ook artificiële intelligentie en big data kunnen hier een belangrijke vooruitgang melden, onder meer bij de analyse van de oorzaken en effecten van ziektes. Deze toepassingen zullen de mogelijkheid bieden om de geneeskundige kosten te verlagen en precisie-geneeskunde te versterken. Namen in deze sector zijn onder meer Alphabet, Amazon en Apple.”

“De voedingssector vormt echter eveneens een cruciale pijler van deze beweging. Deze bedrijven zullen een belangrijke schakel vormen om de mensheid een gezonde en duurzame voedselvoorziening en consumptie te kunnen garanderen. Vertegenwoordigers van deze richting zijn bedrijven zoals Dow DuPont and WW International.”

Onsterfelijkheid

De grootste stroming binnen de sector zal volgens Tran en Israel echter het streven naar de onsterfelijkheid worden. “Hierdoor krijgt de mens uitzicht op een betere gezondheid en een langere levensduur,” zeggen de onderzoekers. “Deze technologieën zullen de mens wellicht niet het eeuwige leven bezorgen, maar hem wel in staat stellen om op een gezonde manier een veel hogere leeftijd te bereiken.”

“Bedrijven op die markt zijn onder meer Intuitive Surgical en Zimmer. Deze ondernemingen hebben in samenwerking met Apple onder meer al een klinische studie rond protheses voor knieën en heupen opgestart. Deze sector zal midden volgend decennium een waarde hebben van meer dan 500 miljard dollar.”

“Tenslotte zijn er nog de bedrijven die zich op de zogenaamde moonshot-medicine toeleggen,” benadrukken de onderzoekers. “Deze ondernemingen gaan op zoek naar behandelingen van een aantal moeilijk bestrijdbare aandoeningen, zoals Parkinson, Alzheimer of taaislijmziekte. Voorbeelden zijn opnieuw Illumina, maar ook Sangamo, Vertex Pharma en Neurocrine.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO