1. Sleutels
Al wie af en toe op hotel gaat weet dat de traditionele sleutel ondertussen door een magnetische kaart is vervangen. Maar het is niet die kaart, dan wel de smartphone die het doodsvonnis van de sleutel zal tekenen. Ook in wagens worden sleutels steeds vaker vervangen door een elektronische kaart. Met bluetooth en wifi zullen smartphones straks geprogrammeerd worden om deuren van huizen en kantoren te openen en van alle lokalen die tot één en dezelfde familie behoren.
Wie zijn smartphone verliest zal toch zijn huis binnen kunnen door een speciale code in te tikken op een geleend toestel.
2. Bediening in fastfood restaurants
Sinds ongeveer een jaar plaatst McDonald’s kiosken in zijn restaurants, waar men zelf zijn menu kan samenstellen, zonder dat daar nog een werknemer aan te pas komt. Sinds 2020 zijn er al 14.000 van die kiosken in de verschillende McDonald’s geïnstalleerd. Op dit ogenblik is enkel de prijs van zo’n kiosk nog een obstakel: 120.000 tot 160.000 dollar per stuk. Waar men er een neerzet, kan wel een stijging van de verkoop worden genoteerd. 5 à 6 procent in een eerste jaar en nog eens 2 procent in een tweede jaar.
Ook restaurantketen Wendy’s heeft al plannen bekendgemaakt om zelfbedieningskiosken te installeren in 1.000 van zijn vestigingen. Het gaat om 16 procent van alle Wendy-locaties in de VS. De kostprijs voor die installatie ligt met 5.000 dollar gevoelig lager, want de som kan ook daar in minder dan 2 jaar volledig worden gerecupereerd, dankzij verminderde arbeidskosten en meer verkopen.
3. Het ontkoppelingspedaal
In de VS zijn 90 procent van de verkochte wagens voorzien van een automatische transmissie. Europa loopt op dat vlak achter. Zwitserland is het meest ‘geautomatiseerde’ land, met 20 procent automatische transmissies, in België zou het om 9 procent gaan.
Wel is bij de nieuwe wagens is een verhoging te noteren, die de 20 procent overstijgt. Volgens de autoproducenten is de handgeschakelde versnellingsbak straks definitief verleden tijd, al blijft de meerprijs voor een automatische transmissie – 1.000 tot 2.000 euro – voor velen een obstakel.
4. Het internetkastje
De internetkastjes van de telecomoperatoren hebben de modems vervangen die in de jaren 2000 onze internettoegang verzorgden. Maar volgens Stéphane Richard, de CEO van Orange, zullen deze kastjes binnen 3 tot 5 jaar worden vervangen door een ‘non-box’ en zullen alle internetdiensten dankzij de cloud worden gevirtualiseerd.
5. De brievenbus
Elk jaar daalt het volume van de door de post aan huis bestelde poststukken. Op een periode van 10 jaar is dat volume zelfs gehalveerd. Mocht de informatie die in elke brief staat die in 2010 door de Amerikaanse post bezorgd werd worden opgeteld, dan zou het om ongeveer 5 petabytes aan informatie gaan. Google verwerkt dezelfde hoeveelheid gegevens op een rustige namiddag. De Finse post (Posti) laat haar postbodes daarom sinds zomer van 2017 ook het gras maaien bij klanten. De Franse post (La Poste) heeft sinds 2016 postbodes die rijexamens afnemen, maar ook energietips geven, vuile was ophalen en ouderen assisteren die moeilijk ter been zijn.
Exit de brievenbus dus, die zal worden vervangen door een gezamenlijke brievenbus in de verschillende buurten van grote steden, waar mensen hun post zullen kunnen ophalen.
6. Cash geld
In november 2016 kondigde de Indiase premier Narendra Modi aan dat de twee grootste bankbiljetten in het land ‘die van 500 en 1.000 roepies’ met onmiddellijke ingang waardeloos werden. Het ging om 90 procent van al het geld dat in het land in omloop was. Op die manier wilde de premier de zwarte economie aan banden leggen.
Dan is er Zweden. Dat land wordt stilaan de meest cashloze samenleving ter wereld. In het land werden vorig jaar amper 2,7 procent van alle betalingen met contant geld verricht. In minder dan 10 jaar is 40 procent van alle geld er uit circulatie gehaald. Zelfs Zweedse daklozen accepteren voortaan betalingen per kredietkaart.
7. De CD
2017 was het eerste jaar worden waarin streaming de belangrijkste bron van inkomsten van de muziekindustrie werd, zoals cd’s en vinyl. Volgens adviesbureau PwC zullen de inkomsten uit fysieke verkopen dit jaar met 10% dalen tot 8 miljard dollar, terwijl de inkomsten uit streaming met 40 procent zullen stijgen tot 9 miljard dollar. Dat de cd over 10 jaar nog bestaat is weinig waarschijnlijk. Erger nog, oude cd’s die men thuis nog heeft, blijken door de jaren heen ook aan kwaliteit in te boeten.
8. De benzinewagen
Nederland, het VK, Noorwegen, Frankrijk… ze hebben alle in mindere of meerdere mate het einde van de benzinewagen aangekondigd en dat binnen 10 tot 20 jaar. Toch zijn 99 procent van de wagens die vandaag op de aarde rijden benzine- en of dieselwagens. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) hoopt tegen 2025 ruim 60 miljoen elektrische wagens op de wegen te hebben. Dat zou dan 1 procent van het globale wagenpark zijn. Vele experten voorspellen een snellere doorbraak, vooral door toedoen van China, ’s werelds grootste automarkt, die sinds kort volledig op EV’s inzet.
9. De plastic draagtas
Een tiental landen heeft onder impuls van de Verenigde Naties het gebruik van plastic draagtasjes voor eenmalig gebruik verboden. In België zijn deze lichtgewicht tasjes al meer dan 10 jaar betalend in de supermarkt, wat het aantal plastic zakken voor eenmalig gebruik met 80% heeft doen dalen. Ons land is een van de beste leerlingen van de (Europese) klas, wat het verbruik van wegwerpzakjes betreft. In Vlaanderen was een totaalverbod afgekondigd voor januari 2018, maar deze wet is nog niet gestemd.
Begin jaren 2000 werden er wereldwijd jaarlijks 4.000 tot 5.000 miljard plastic draagtassen geproduceerd. In Europa zou driekwart daarvan tegen 2025 zijn vervangen.
10. Het wachtwoord
Iedereen gebruikt dagelijks gemiddeld een twintigtal wachtwoorden. Dat zorgt voortdurend voor ergernis en het verhindert evenmin dat gegevens gestolen en gehackt worden. Maar wachtwoorden zouden dan toch snel vervangen worden door biometrische identificatie.
Met de iPhone X deed de gezichtsherkenning haar intrede. Ook Google heeft een nieuwe technologie die Trust API heet. Die houdt rekening met verschillende factoren, waaronder het tempo waarmee iemand zijn klavier bedient, de manier waarop de gebruiker zich verplaatst en de stem van diezelfde gebruiker. De smartphone meet dus constant de activiteit om in te schatten wie de gebruiker is. Is het de eigenaar, dan zal geen wachtwoord worden gevraagd.
(jvdh)