Zweden schaft cash geld af

Zweedse daklozen accepteren voortaan betalingen per kredietkaart. De verkopers van het daklozenmagazine Situation Stockholm werden in september met elektronische kaartenlezers uitgerust om donaties te accepteren die per kredietkaart worden betaald. De reden is evident: steeds minder Zweden hebben cash geld op zak en de daklozen werden al te vaak geconfronteerd met mensen die wilden maar niet konden doneren.

Zweden wordt stilaan de meest cashloze samenleving ter wereld. In het land werden vorig jaar amper 2,7% van alle betalingen met contant geld verricht. In de eurozone ligt het gemiddelde op 9,8%, in de VS 7,2%, blijkt uit cijfers van de Bank for International Settlements (BIS). Maar vele Zweden beschouwen dat cijfer nog steeds als te hoog.

In een opiniestuk dat op de website van het Zweedse Abbamuseum staat, pleit gitarist Björn Ulvaeus voor een cashloze maatschappij. Wie het museum bezoeken wil kan dat enkel met een betaalkaart. Volgens de medestichter van de iconische band, arriveert minder dan 1% van de bezoekers zonder enige vorm van elektronische betaalkaarten.

Ook de banken steunen het initiatief. SEB, Swedbank en Nordea Bank, drie van Zwedens vier grootste banken, accepteren geen cash betalingen meer aan het loket. Wie geld wil overmaken moet dus beroep doen op kredietkaarten, het internet of de gsm, tot grote ontevredenheid van gepensioneerde rekeninghouders. Maar in april kreeg de cashloze maatschappij een boost, toen een bankovervaller onverrichter zake de bank met lege handen moest verlaten omdat… die bank geen cash geld accepteerde.

Ondertussen krijgen ook Zweedse geldafhaalautomaten steeds minder bezoekers. De voorbije 12 maanden werden ze 11% minder gebruikt, terwijl de totale hoeveelheid geld die werd afgehaald 7% lager lag. Supermarkten en winkels noteerden in dezelfde tijdsspanne11% meer kredietkaartbetalingen.

Volgens Bengt Nilervall, hoofd betalingen bij de Zweedse Handelsfederatie, weerspeigelt de populariteit van betaalkaarten niet enkel het vertrouwen van de Zweden in technologie, maar ook dat in het financiële systeem.

Opmerkelijke tegenstander is de Zweedse Centrale Bank, die na onderzoek pleitte voor een duidelijk noodplan dat in werking moet treden wanneer het elektronische betaalsysteem uitvalt als gevolg van een stroomuitval, een computercrash of een aanval van hackers.

Maar er zijn nog andere tegenstanders van de ‘cashloze maatschappij’. Toen Israël in september plannen bekendmaakte om cash geld af te schaffen, hadden commentatoren grote vragen bij de plannen van de regering omdat ze de economie ernstig zouden kunnen verzwakken:

‘Het enige wat de cashloze maatschappij bereiken zal is dat mensen dollars en andere valuta gaan gebruiken bij hun financiële transacties. Enkel indien de regering het bezit van vreemde valuta illegaal maakt heeft een cashloze maatschappij een kans. Met alle gevolgen van dien.’

(Foto: izettle)

Meer