10 tips voor de goedkoopste autolening op de markt in België

 

Wanneer je van plan bent om een andere auto aan te gaan schaffen, en je voor de financiering van dit voertuig een lening voor af wilt sluiten, dan wil je waarschijnlijk een zo gunstig mogelijke autolening vinden. Om je hierbij een handje te helpen, hebben we hieronder een aantal interessante, en vooral bruikbare, tips en adviezen verzameld waar je zeker je voordeel mee kunt doen als je op zoek gaat naar de meest geschikte, en dus aan jouw persoonlijke situatie aansluitende, autolening.

 1. Staar je niet blind op de situatie van een ander: een autolening afsluiten is iets dat voor iedere kredietnemer anders uit kan pakken. De lening die een vriend af heeft gesloten, hoeft dan ook niet de meest gunstige oplossing te zijn als je zelf een autolening aan wilt gaan. De kosten van een autolening zullen immers afhankelijk zijn van een aantal verschillende factoren die voor elke kredietnemer Andes zijn. De persoonlijke- en financiële situatie zijn bijvoorbeeld voor iedereen anders, evenals de wensen en voorkeuren ten aanzien van de af te sluiten lening en de daarmee aan te schaffen auto. Een goede oplossing voor de één, kan dus helemaal de plank misslaan bij een ander.
 2. Vergelijk meerdere autoleningen van verschillende kredietverstrekkers: uiteraard kun je allereerst je eigen bank benaderen als je een autolening aan wilt gaan en een offerteaanvraag indienen. Daarnaast doe je er echter verstandig aan om ook de kosten en voorwaarden van andere aanbieders van autoleningen onder de loep te nemen. Door meerdere offertes naast elkaar te leggen, kun je immers gemakkelijk achterhalen wat de meest goedkope oplossing is voor je persoonlijke financieringsprobleem. Uiteraard dien je naast de kosten van een autolening ook de geldende voorwaarden en de kleine lettertjes niet te vergeten mee te nemen bij het maken van een dergelijke vergelijking.
 3. Naast de aanvraag van een (online) offerte kun je tegenwoordig bij steeds meer kredietverstrekkers een zogeheten simulatie uitvoeren ten aanzien van allerlei leningen. Op deze manier kun je dus gewoon vanachter je eigen computer snel achterhalen wat de kosten en voorwaarden van diverse autoleningen zijn. Om het nog makkelijker te maken, kun je zelfs gebruikmaken van, bij voorkeur meerdere, vergelijkingswebsites om de meest gunstige autolening te vinden. Vaak kun je na het uitvoeren van een simulatie ook gemakkelijk een offerte- of zelfs een leenaanvraag indienen.
 4. Kies een gunstige rentevoet: een kredietverstrekker zal je doorgaans niet kosteloos geld uit willen lenen. Door je immers een autolening te verstrekken, zal er een zeker financieel risico ontstaan voor de kredietverstrekker. Om dit risico enigszins in te dekken en daarnaast een vergoeding te krijgen voor de bereidheid om een lening te verstrekken, zal er dan ook een bepaalde rente in rekening worden gebracht. De rente is altijd een bepaald percentage van de openstaande schuld en kan zowel vast als variabel zijn. Een vaste rente kan gedurende de looptijd van de autolening, in tegenstelling tot de variabele rente, niet veranderen onder invloed van veranderingen op de financiële markten. Voor de zekerheid die je krijgt bij een vaste rente zul je echter wel rekening moeten houden met een wat hoger percentage dan meestal bij een variabele rentevoet het geval zal zijn.
 5. Hoewel een klein verschil in de rentevoet op het eerste gezicht een futiliteit zal lijken, kan dit aan het einde van de looptijd toch een fors verschil in leenkosten opleveren. De rentekosten zullen namelijk bij elke aflossingstermijn weer aan de orde komen en dus gedurende de gehele looptijd een belangrijke rol blijven spelen. Zelfs als het verschil in de rentevoet maar enkele tienden bedraagt, kun je dus nog spreken van een behoorlijk voordeel dat je uiteindelijk binnen kunt slepen door voor de meest gunstige rente te kiezen.
 6. Kies een gunstige looptijd: de duur van de autolening is namelijk ook bepalend voor de uiteindelijke leenkosten waar je mee te maken zult krijgen. Door voor een langere looptijd te kiezen als je een autolening aangaat, zul je de kosten over een langere periode spreiden en dus zal je maandelijks te besteden budget minder onder druk komen te staan. De uiteindelijke leenkosten zullen zo wel kunnen stijgen omdat je dan ook meer rente moet gaan betalen.
 7. Wanneer je daarentegen voor een kortere looptijd kiest bij een autolening, dan zul je de kosten sneller terug dienen te betalen en dus zal je maandelijks te besteden budget meer onder druk staan. De uiteindelijke leenkosten zullen op die manier wel wat lager uitvallen dan bij een langere looptijd omdat dan ook de rentekosten zullen dalen.
 8. Leen alleen wat je strikt nodig hebt: elke euro die je leent, zal immers kosten met zich meebrengen. Soms kun je echter sterk in de verleiding komen om wat meer geld te lenen zodat je bijvoorbeeld wat extra accessoires aan kunt schaffen bij je droomauto, of zelfs dat romantische weekendje weg kunt gaan met je lief. Niet alleen zul je op die manier meer leenkosten voorgeschoteld krijgen, maar ook zul je rekening moeten houden met een mogelijk langere looptijd (en dus meer rentekosten aan het einde van de rit).
 9. Zelfs als een kredietverstrekker je probeert te verleiden met een lagere rente wanneer je een hogere lening aan zou gaan, is dit niet altijd de meest gunstige optie. In alle gevallen dien je een dergelijk voorstel dan ook grondig te bestuderen en na te gaan of je hier ook echt voordeel uit kunt slepen.
 10. Houd de autolening zo laag mogelijk door een zo groot mogelijk deel van de aankoopsom van de auto uit eigen middelen, zoals spaargeld, te betalen. Hoe lager je autolening immers hoeft te zijn, hoe lager ook de uiteindelijke leenkosten uit zullen vallen. Verder zal de looptijd van een lagere autolening in de regel ook een stuk korter zijn zodat je gedurende een kortere periode verbonden blijft aan deze financiële verplichtingen en de druk die erdoor wordt uitgeoefend op je maandelijks beschikbaar budget.
 11. De meest gunstige oplossing zou dan ook zijn om eerst voldoende geld te sparen voordat je overgaat tot de aanschaf van een (andere) auto. Helaas is dat niet in alle gevallen mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je oude wagen het heeft begeven, maar je wel afhankelijk bent van dit vervoermiddel voor je werk. In dat geval is het aangaan van een zo klein mogelijke lening vaak het meest voordelig. Bovendien kunnen de kosten van een bepaalde autolening sterk verschillen bij meerdere aanbieders waardoor het maken van een gedegen vergelijking absoluut een must blijkt te zijn.
 12. Gebruikt meerdere vergelijkingswebsite tijdens je zoektocht naar een goedkope autolening: indien je gebruik wilt maken van een zogenaamde vergelijkingswebsite dan moet je je goed bedenken dat niet alle kredietverstrekker op een dergelijk website zullen worden genoemd. Bij voorkeur maak je dan ook gebruik van de diensten van meer dan één vergelijkingswebsite om de kans op het mislopen van de meest goedkope autolening zo gering mogelijk te maken.
 13. Daarnaast is het altijd verstandig om, als je een goedkope autolening hebt gevonden via een vergelijkingswebsite, de resultaten te vergelijken met die van de kredietverstrekker zelf (bijvoorbeeld via de eigen website). In sommige gevallen worden bepaalde aanbiedingen of tijdelijke actie namelijk niet meegenomen in de vergelijking zoals die door een vergelijkingswebsite wordt gemaakt. Je zou zo dus gemakkelijk een aantrekkelijk voordeel mis kunnen lopen.
 14. Financial lease is wellicht een optie als je een auto wilt financieren omdat het leasen van een auto ook een vaste looptijd en vaste kosten kent. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Je moet er echter wel rekening mee houden dat financial lease vaak werkt met een aanbetaling, maandelijkse termijnen en een slottermijn. Hierbij is het goed in de gaten houden van de slottermijn extra belangrijk. Het is dus zaak om niet alleen naar de maandelijkse lasten te kijken en niet naar de laatste betaling die noodzakelijk is om de auto aan het einde van de looptijd te betalen.
 15. Het zal echter van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen of finacial lease ook echt de meest goedkope oplossing zal zijn. De persoonlijke- en financiële situatie van iedereen zal immers weer anders zijn en wat voor de één gunstig is, kan voor de ander juist erg nadelig uitvallen
 16. Dealer financiering kan eveneens een prima mogelijkheid zijn om een auto te financieren. Je kunt hiermee immers ook nu de auto kopen en pas later betalen.  Regelmatig bieden automerken of bedrijven potentiële klanten namelijk interessante acties aan, waarbij de auto bijvoorbeeld in twee delen kan worden betaald. Er wordt in een dergelijk geval geen rente berekend. Wel zal er een bepaalde periode worden vastgesteld waarna je de restschuld betaald dient te hebben.
 17. Op het eerste gezicht kan een dergelijke manier van financieren erg aantrekkelijk lijken, maar helaas kunnen er ook een aantal belangrijke nadelen aan deze werkwijze zijn verbonden. De openstaande schuld zal namelijk betaald worden op het ogenblik dat het afschrijven van de auto al is begonnen. Indien je dan niet over voldoende geld kunt beschikken om het tweede gedeelte van de aankoopwaarde van de auto te betalen, kan het betreffende voertuig in worden genomen of zul je alsnog een lening aan dienen te gaan om aan de betalingsverplichting te kunnen voldoen.
 18. Een lening via de autodealer kan eveneens erg interessant lijken, maar ook daar kleven een aantal nadelen aan. Door immers in te gaan op het aanbod van de autoverkoper, om de financiering van het voertuig via zijn bedrijf te laten lopen, kun je immers minder snel een vergelijking maken met andere autoleningen. De meeste verkopers zullen er namelijk vaak op staan dat je snel beslist (omdat anders het aanbod over zal gaan).
 19. Daarnaast zal het een stuk lastiger worden om bijvoorbeeld een korting te bedingen op accessoires, onderhoudsbeurten en andere services als je de financiering van het voertuig via de verkoper laat lopen. Vaak ontvang je bovendien een zekere korting als je een wagen in één keer kunt betalen. Het lenen via een andere kredietverstrekker, dan die van de autodealer, is om die reden doorgaans veel interessanter omdat je hier meer voordeel uit kunt slepen.

Conclusie

In bepaalde gevallen kun je niet anders dan besluiten om de aanschaf van een wagen te financieren met behulp van een autolening. Je weet op dat moment dus al dat je met extra kosten te maken zult gaan krijgen. Geld lenen kost immers altijd geld. Dit wil echter niet zeggen dat je blindelings de eerste de beste autolening aan dient te gaan die je tegenkomt. Ook is het niet aan te raden om af te gaan op zogenaamde succesverhalen van een goede vriend of een familielid met een bepaalde autolening. De ene kredietnemer is immers de andere niet waardoor er alsnog enorme verschillen kunnen ontstaan in de uiteindelijke leenkosten die je moet betalen voor een, op het oog vergelijkbare, autolening.

Wanneer je namelijk wat tijd en moeite steek in het maken van een goede vergelijking van meerdere autoleningen, en de kosten en voorwaarden die daaraan verbonden zullen zijn, dan kun je daar een heleboel euro’s mee in je eigen zak houden. Niet alleen kun je soms gebruikmaken van een speciale actie die aan wordt geboden door een aanbieder van autoleningen, maar ook kun je vaak een lening vinden tegen een gunstiger rente en/of gunstiger leenvoorwaarden. Uiteraard zul je in alle gevallen op een verantwoorde manier geld dienen te lenen en dus bijvoorbeeld niet meer lenen dan je echt nodig hebt en de looptijd van de autolening niet onnodig lang maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20