10 keer meer EV-oplaadpunten dan benzinestations in Manhattan

In Manhattan is het tegenwoordig makkelijker om een elektrische wagen op te laden dan een tankstation te vinden. Dat komt omdat er nu ruim 10 keer meer EV-oplaadpunten zijn in tegenstelling tot het aantal benzinestations.

Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Energie, blijkt dat Manhattan zo’n 320 openbaar toegankelijke oplaadpunten heeft. Opvallend is dat er volgens het New York State Department of Agriculture and Markets van de klassieke tankstations nog slechts 29 overblijven.

“Niets te maken” met opmars elektrische wagens

Ondanks de integratie van laadpunten bijzonder opmerkelijk is, wordt het merendeel over het algemeen nog steeds door benzinestations vertegenwoordigt. In alle vijf stadsdelen van New York samen zijn er nog steeds 697 tankstations tegenover 520 oplaadpunten.

De opkomst van laadstations in de gemeente zou “niets te maken” hebben met elektrische wagens. Landgoed zou er simpelweg te waardevol zijn om te verspillen aan iets wat “minimaal winstgevend is en ondersteund moet worden door ander omliggende bedrijven zoals supermarkten”. De voorbije jaren zijn tankstations er een voor een platgewalst om plaats te maken voor appartementen en kantoren. Een fenomeen dat zich ook in San Francisco voordoet: zij tellen 139 oplaadpunten tegenover 92 benzinestations.

Maar ook in de andere stadsdelen van New York zou de innovatie stilaan aan een opmars bezig zijn. “Het is een kwestie van wanneer”, klinkt het bij Pasquale Romano, CEO van ChargePoint. “Ik denk niet dat je ver in de adoptiecurve van elektrische voertuigen hoeft te gaan om ontbossing van tankstations te zien”, laat hij optekenen door Bloomberg.

Nog niet op punt

Ondanks de grote adaptatie, is er nog veel ruimte voor verbetering binnen de industrie. Veel Amerikanen pleiten voor meer laadpunten langs de autosnelweg. Daarnaast zijn in sommige garages de opladers selfservice en geven ze maandelijkse klanten voorrang, terwijl het bij andere afhankelijk is van wie eerst is. Ook bieden sommige een vaste prijs aan bovenop het normale parkeertarief, terwijl andere een uurtarief doorrekenen. Een geschikte laadpaal vinden is voor de meesten dus nog een hele opdracht.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20