1 op 5 vrouwen in China heeft spijt van huwelijk

Het aantal ongelukkige getrouwde vrouwen is in China sinds 2012 meer dan verdubbeld. Een groot deel van de Chinese bruiden wordt geplaagd door huiselijk geweld, een berg verantwoordelijkheden als ‘huisvrouw’ en legale ongelijkheid in de maatschappij.

Dit bericht ging in begin mei viraal op het Chinese sociale mediaplatform Weibo: ‘Wat ik het meeste betreur in mijn leven is dat ik in het huwelijk gestapt ben en een kind gekregen heb. Hoe zalig is het om gewoon alleen te zijn!’.

Blijkbaar resoneert haar bericht bij heel wat Chinese vrouwen.

Ongelukkige Chinese huwelijken in cijfers:

  • Volgens een enquête van de omroepdienst China Central Television, het Chinese bureau voor statistiek en de universiteit van Peking zijn Chinese vrouwen bijzonder miserabel in hun huwelijk. Voor de bevragingen werden er 100.000 gezinnen in het land onderzocht.
  • Maar liefst 20 procent van de Chinese vrouwen heeft spijt van haar huwelijk.
  • In 2017 waren er dat nog maar 12 procent. In 2021 9 procent.
  • Maar 7 procent van de Chinese mannen is ontevreden met hun huwelijk.
  • Het aantal huwelijken in China nam de laatste jaren al af. Daarbij steeg het aantal echtscheiding bijna congruent met dit cijfer. 
  • De Chinese regering probeerde de stortvloed aan scheidingen in te dammen door een soort bedenktijd van 30 dagen in te lassen voor koppels die verloofd werden. 
  • Het aantal scheiding per huwelijken in China stond op een marge van 20 procent in 2009. In 2019 was die marge 50 procent. Die balans nam lichtjes af in 2020 naar een niveau van 45 procent, maar neemt inmiddels weer toe.
  • Volgens statistieken uit 2017 werden 73 procent van alle echtscheidingen aangevraagd door de vrouw.
  • 47 procent van de Chinese mannen geeft aan huishoudelijk werk te doen in hun huwelijk.

Volgens Zhu Nan, een onderzoeker aan de universiteit van Macau, wordt de ontevredenheid van vrouwen in het huwelijk deels veroorzaakt door die ongelijkheid binnen de taakverdeling thuis. Dat zou trouwens een wereldwijd probleem zijn. In de Verenigde Staten zijn maar 40 procent van de getrouwde vrouwen gelukkig met hun huwelijk.

‘In de meeste samenlevingen zijn ongelijke verdelingen van de taakjes thuis een van de grootste veroorzakers van onvrede binnen huwelijken’, zei Zhu.

Waarom dit belangrijk is: Vrouwen in China beginnen te dromen van een nieuw soort leven binnen hun maatschappij. Met de afschaffing van de eenkindpolitiek wil China haar vergrijzende bevolking jong houden, maar een groeiende groep jonge Chinese vrouwen zal het huwelijk eerder vermijden om niet te belanden in een ongelukkige thuissituatie. Vrouwen in China beginnen te beseffen dat er meer is dan het traditionele leven, waarin het huwelijk een centrale rol speelt. Die omwenteling kan wel eens vergaande gevolgen hebben voor het land.

Lees ook: Chinese bevolking neemt voor het eerst sinds 60 jaar af, maar de regering moet het nog toegeven

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.