‘1 op 5 bedrijven houdt zich niet aan telewerk’, meldt topambtenaar in … een studio-interview

Geert De Poorter van de FOD Werkgelegenheid noemt het in een interview bij De Ochtend op Radio 1 ‘verbazingwekkend’ dat 20 procent van de bedrijven nog niet alle mogelijke telewerkers laat thuiswerken. Dat hij dit zelf zei op verplaatsing vanuit de studio’s van Radio 1, is Twitter niet ontgaan.

1 op 5 bedrijven laat zijn medewerkers nog niet thuiswerken als dit wel kan, zo meldt Geert De Poorter in een live-interview op Radio 1 vanochtend. ‘Verplicht telewerk is een van de meest efficiënte manieren om de virusdruk te verkleinen’, zei de voorzitter van het directiecomité van de FOD Werkgelegenheid.

Volgens De Poorter zijn het vooral kleine bedrijven die nog in de fout gaan. ‘Zij hebben niet altijd de middelen om zich te laten omkaderen door preventieadviseurs. In grote bedrijven is er ook meer sociale controle. Daar heb je bijvoorbeeld vakbonden en een ondernemingsraad’, aldus De Poorter.

‘Oh ironie’

Econoom en opiniemaker Peter De Keyzer merkte daarbij fijntjes op via Twitter dat De Poorter zich voor dit interview wel verplaatst naar de VRT-studio’s, terwijl het interview ook vanop afstand telefonisch had kunnen plaatsvinden. ‘We doen te weinig aan telewerken’, zegt de expert die voor een gesprek op Radio 1 in De Ochtend wel zelf naar de studio komt. Voor een gesprek dat perfect telefonisch kan. Oh ironie’, tweet De Keyzer.

De FOD Werkgelegenheid stuurt dagelijks inspecteurs op pad om de verplichting op telewerk te controleren. Bedrijven die geen enkele politiek of strategie rond telewerk hebben, krijgen geen waarschuwing meer. Zij riskeren bij een controle een dagvaarding en een gerechtelijke vervolging. Bedrijven die wél een beleid rond telewerk hebben en kleinere fouten maken, krijgen een waarschuwing en een termijn om zich in regel te stellen.

Lees ook: In steeds meer vacatures: thuiswerk

Meer