In steeds meer vacatures: ‘Thuiswerk’

Gaan we na de lockdowns allemaal terug naar een bureau in Brussel of Antwerpen? Als het van de werkgevers afhangt helemaal niet.

Dat we nog enkele weken verplicht thuis zullen zitten, is duidelijk, maar ook na de lockdown rekenen bazen erop dat uw thuisbureau de extensie van uw werk is. Dat blijkt uit onderzoek van jobsite Indeed, die vacatures met de vermelding ’thuiswerk’ vergeleek met die van vorig jaar.

3 keer meer thuiswerk

Wat blijkt? Het aantal vacatures dat thuiswerk expliciet vernoemt, is 2,5 keer zo groot als midden maart 2020 en zelfs drie keer zo groot als op 1 januari 2019. De aanwas zit hem natuurlijk tussen midden maart en 1 augustus 2020, toen er nog geen zicht was op een coronavaccin.

Opvallend: werknemers zijn dan weer helemaal niet zo tuk op thuiswerk. Er is een stijging van 50 procent van het aantal zoekopdrachten waarbij potentiële werknemers thuiswerk expliciet vermelden. Maar voor de sollicitanten is het duidelijk geen vereiste. Ook daar was een piek te zien: in oktober-november van 2020 verdubbelde het aantal zoekopdrachten, maar dat viel uiteindelijk snel terug.

Thuiswerk niet terug te draaien

‘Werkgevers lijken te begrijpen dat de thuiswerktrend niet meer terug te draaien valt en maken dat in hun vacatures ook meteen duidelijk. Aan de kant van de werknemers is het aandeel van de zoekopdrachten naar ‘thuiswerk’ minder sterk gegroeid’, zegt Arjan Vissers van Indeed in een persbericht.

‘Slechts 12 procent van de werknemers ziet ‘thuiswerk’ als een vereiste wanneer hij van job zou veranderen. En mensen zonder job gaven thuiswerken helemaal niet als belangrijk criterium op.’ Indeed krijgt elke maand zowat 65.000 nieuwe vacatures binnen. 2,7 miljoen mensen bezoeken de site elke maand.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20