1 op 4 Belgen heeft de ambitie om als zelfstandige aan de slag te gaan: “Ondernemers bouwen best op tijd financiële zekerheid in”

Een rondvraag van de hr-dienstverlener SD Worx toont aan dat 1 op 4 landgenoten de ambitie heeft om (in hoofd- of bijberoep) zelfstandige te worden. Voornamelijk de jongeren dromen ervan om hun eigen baas te zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Als zelfstandige aan de slag gaan, heeft zowel voor- als nadelen. Zo kan je zelf je werkschema bepalen, maar krijg je wel te maken met extra paperassen en kosten. Vergeet niet dat wanneer je voltijds aan de slag gaat als zelfstandige je ook enkele voordelen verliest die je als werknemer had, waaronder vakantiegeld en extralegale voordelen (zoals maaltijdcheques).

In het nieuws: 24,4 procent van de Belgen ziet een toekomst in een carrière als zelfstandige in bij- of hoofdberoep.

  • Daarmee zit België in de top 4 van de Europese landen waar SD Worx de rondvraag heeft georganiseerd. In Nederland (25,1 procent) en het Verenigd Koninkrijk (25,7 procent) ligt dat aantal een beetje hoger. Het verschil met Frankrijk is veel groter. Bij onze zuiderburen wil één derde van de bevolking ooit zelfstandige worden.
  • In Finland en Duitsland ligt dat aantal veel lager, met respectievelijk 14,1 en 19,5 procent van de respondenten die zelfstandige willen worden.
  • Het onderzoek toont ook aan dat voornamelijk de jongere landgenoten de ambitie hebben om vroeg of laat aan de slag te gaan als zelfstandige. Dat is de doelstelling van bijna de helft (46 procent) van de Belgen jonger dan 25 jaar.

De uitdaging: Elke Schreurs van SD Worx adviseert mensen die ondernemer willen worden om goed na te denken over financiële zekerheid. Ze heeft het daarbij specifiek over de pensioenopbouw. “Dat kan via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een individuele pensioentoezegging (IPT). Voor de IPT is er nu een herberekening nodig gezien de wijziging in pensioenwetgeving sinds aanslagjaar 2022.”

  • Meer uitleg over de gewijzigde regelgeving: voor de individuele pensioentoezegging werd er dit jaar gesleuteld aan de zogenaamde 80%-regel. Die stelt dat het wettelijk en aanvullend pensioen van een bedrijfsleider niet meer mag bedragen dan 80 procent van de normale bruto bezoldiging van het laatste jaar.
  • De fiscus raamt het wettelijk pensioenbedrag op jaarbasis van een zelfstandige bedrijfsleider op 25 procent van zijn bruto bezoldiging. Sinds dit jaar is dat 50 procent voor alle gepresteerde jaren vanaf 2021. Meer details hier.
Meer