Zwitserse krant excuseert zich voor ‘ongepaste’ krantenkop over nieuwe WTO-directeur

‘Deze oma wordt de nieuwe leider van de Wereldhandelsorganisatie’, kopte de regionale Zwitserse krant Aargauer Zeitung begin februari. Aanleiding was de benoeming van Ngozi Okonjo-Iweala (66) tot directeur-generaal van het WTO, als eerste Afrikaanse vrouw ooit. De krant bood haar excuses aan, die door Okonjo-Iweala inmiddels aanvaard werden.

Op 9 februari verscheen bovenstaande bedenkelijke krantenkop in de Zwitserse krant, daarna ook opgepikt door twee kranten en online nieuwsmerken van hetzelfde bedrijf. Afgelopen vrijdag bood het mediabedrijf in een statement haar excuses aan voor de ‘ongepaste en ongeschikte’ kop.

‘De titel wekte boze reacties op van onze lezers’, klinkt het. ‘We verontschuldigen ons voor deze redactionele fout.’ Ze voegen eraan toe dat de auteur van het artikel, een journalist uit Genève, de krantenkop niet zelf schreef en in geen enkel opzicht verantwoordelijk kan worden gehouden. Journalist Jan Dirk Herbermann had zelf als titel ‘Voor het eerst klimt een vrouwelijke Afrikaanse naar de top van de Wereldhandelsorganisatie’ gekozen, wat later door eindredactie werd veranderd in ‘Deze grootmoeder wordt de nieuwe baas van de Wereldhandelsorganisatie’.

‘Thankful to all my sisters’

Ngozi Okonjo-Iweala zelf reageerde op de excuses via Twitter. ‘Ik ben al mijn zusters dankbaar, vrouwelijke leiders van de Verenigde Naties en de 124 ambassadeurs van Genève, die een petitie ondertekenden om de seksistische en racistische opmerkingen in deze krant aan te kaarten. Het is belangrijk en op tijd dat ze hun excuses aanbieden.’ In een tweede reactie voegde ze eraan toe: ‘We moeten reageren op dit soort gedrag wanneer het gebeurt.’

Okonjo-Iweala is een Nigeriaans-Amerikaanse econome en ontwikkelingsdeskundige, die na een lange carrière als minister van Financiën en Buitenlandse zaken in Nigeria zo’n 25 jaar werkte bij de Wereldbank. Sinds februari is ze directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie. Ze volgt daarmee Roberto Azevêdo op, die vorig jaar zelf zijn ontslag indiende omwille van familiale redenen. Ze is de eerste vrouw én de eerste Afrikaanse die deze functie bekleedt.

(ns)

Meer