Yoo Myung Hee trekt kandidatuur voor WTO-leiderschap in

De Zuid-Koreaanse Yoo Myung Hee heeft haar kandidatuur om de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te leiden, ingetrokken. Meteen lijkt de weg vrij voor de Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala om de volgende directeur-generaal te worden. Zij is de enige andere overgebleven kandidaat.

De Zuid-Koreaanse minister van Handel nam de beslissing na overleg met de Verenigde Staten – waar president Joe Biden vorige maand de fakkel overnam van Donald Trump – en andere leidinggevende landen binnen de organisatie, zo meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Favoriet van de EU

De Braziliaanse WTO-topman Roberto Azevêdo stopte vorig jaar eind augustus omwille van familiale redenen. Na zeven jaar in functie zette hij zijn mandaat vroegtijdig stop. Ngozi Okonjo-Iweala kreeg de steun van Europa, maar de VS schaarden zich achter Yoo Myung Hee. De Nigeriaanse was nochtans door het selectiecomité na een selectieprocedure van zes maanden eind oktober naar voren geschoven.

Aangezien beslissingen bij de WTO bij consensus moeten genomen worden, vormde dat probleem. Een vergadering in november om een nieuwe direteur-generaal aan te stellen, werd daarom uitgeteld.

Geen steun van VS

De WTO gaat momenteel door de zwaarste crisis sinds de oprichting in 1995. De organisatie die de wereldwijde vrije handel moet bewaken, kent toenemende verschillen tussen de verschillende machtsblokken (VS, China, Europa) maar ook tussen ontwikkelingslanden en geïndustrialiseerde landen. Het belangrijke geschillenorgaan wordt geblokkeert door de VS door geen nieuwe rechters aan te duiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20