Zwitserland gaat experimenteren met cannabis

De Zwitserse gezondheidsautoriteiten hebben eerder deze week hun goedkeuring gehecht aan de start van een proefproject voor de recreatieve consumptie van cannabis. Het experiment zou deze zomer plaatsgrijpen in Basel, weet Deutsche Welle.

Waarom is dit belangrijk?

De attitude tegenover recreatief cannabisgebruik is in veel landen aan het veranderen: zo legaliseerde het katholieke Malta vorig jaar als eerste EU-lidstaat de teelt en het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik.

Ongeveer 400 mensen zullen in de nazomer cannabis mogen kopen in geselecteerde apotheken in Bazel. Dat meldt het bestuur van de stad in het noordwesten van het Alpenland.

De deelnemers aan het experiment zullen regelmatig worden ondervraagd over hun gebruikspatroon en hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Alleen mensen die al op regelmatige basis cannabis consumeren én ouder zijn dan 18 jaar zullen aan het project mogen deelnemen, aldus nog de lokale overheid. De gezondheidsautoriteiten hebben gewaarschuwd dat deelnemers aan het project zullen worden gestraft als zij de drugs doorspelen aan andere mensen.

Het project, waar onderzoekers van de roemrijke universiteit van Bazel aan zullen meewerken, zal twee en een half jaar duren.

“Alternatieve vormen van regulering”

Volgens de gezondheidsautoriteiten wordt cannabis op grote schaal gebruikt door mensen in het land, ondanks een verbod op de productie, teelt en consumptie ervan.

Het doel van het experiment is testen of de consumptie van de drug verandert wanneer hij legaal kan worden gekocht. Het Zwitserse Federale Bureau voor Volksgezondheid zei dat het hoopt op deze manier meer inzichten te verwerven over “alternatieve vormen van regulering”.

Ook dient de proef om het debat aan te zwengelen over de voor- en nadelen van de legale cannabisverkoop in het land, dat sterk geworteld is in de direct-democratische traditie.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.