Zwendel met namaak-vliegtuigonderdelen houdt luchtvaart in zijn greep


Een Londense distributeur van vliegtuigonderdelen heeft gedurende een lange periode inferieure componenten aan producenten van vliegtuigmotoren verkocht. De wisselstukken werden vergezeld van valse documentatie.

Waarom is dit belangrijk?

Handel in namaak is een van de meest winstgevende sectoren wereldwijd. De markt voor nagemaakte en illegaal gekopieerde goederen was in 2022 goed voor een omzet van 3 miljard dollar, drie keer zoveel als in 2013. Maar wanneer namaak ook de vliegtuigindustrie - de veiligste transportsector ter wereld - binnendringt, gaan overal alarmbellen af.

In het nieuws: Alle grote luchtvaartmaatschappijen in de VS, maar ook een aantal andere, hebben ontdekt dat er vervalste motoronderdelen in hun vliegtuigen zijn geïnstalleerd, schrijft het persbureau Bloomberg.

  • De firma AOG Technics, opgericht in Londen door amateurondernemer en DJ Jose Alejandro Zamora Yrala, zou de bron van de zwendel zijn.
  • Leveranciers van de meest gangbare vliegtuigmotoren ter wereld werden jarenlang voorzien van vervalste componenten zoals turbinebladen.
  • Cruc
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer