Zweedse cartoonist die Mohammed afbeeldde omgekomen bij verkeersongeval

De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die de profeet Mohammed als hond tekende, is omgekomen bij een verkeersongeval. Dat melden lokale media. Vilks leefde sinds 2007 onder politiebescherming.

Vilks werd zondag vervoerd in een politiewagen toen het voertuig in botsing kwam met een vrachtwagen in de buurt van de stad Markaryd in het zuiden van Zweden. Inzittenden van de politiewagen, waaronder twee politieagenten, kwamen om het leven. De vrachtwagenchauffeur raakte gewond.

Onderzoek ingesteld

Volgens het Zweedse dagblad Expressen reed de ongemarkeerde politieauto om een nog onbekende reden door een vangrail voordat hij tegen de vrachtwagen botste. Beide voertuigen vlogen in brand. “Dit wordt onderzocht zoals elk ander verkeersongeval. Aangezien er twee politieagenten bij betrokken zijn, is ook een onderzoek ingesteld door een speciale afdeling van het Openbaar Ministerie”, aldus een woordvoerder van de plaatselijke politie aan AFP. Op de vraag of er enig bewijs was dat het om iets anders ging dan een ongeluk, zei de woordvoerder nee: “Het onderzoek zou anders zijn ingesteld als dat het geval was geweest.”

Doelwit van aanslagen

In september 2007 plaatste Al Qaida een premie van 100.000 dollar op het hoofd van Vilks , nadat hij het hoofd van de profeet Mohammed op een hondenlichaam had getekend. De Zweedse cartoonist leefde sindsdien onder politiebescherming. In 2010 herdrukten Zweedse kranten de controversiële cartoon nadat twee moslimmannen in Ierland waren gearresteerd en vervolgens aangeklaagd in verband met een vermeend complot om Vilks te vermoorden. In 2015 was Vilks aanwezig bij een debat over vrije meningsuiting in Kopenhagen dat doelwit was van een aanslag met machinegeweren. Deens filmregisseur Finn Nørgaard kwam toen om het leven.

Lees ook:

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20