Zweedse autobouwer Volvo mogelijk genoteerd op Nasdaq Stockholm

De Zweedse autobouwer Volvo Cars overweegt nog dit jaar een notering aan de Nasdaq Stockholm. Dat heeft het bedrijf, momenteel in handen van de Chinese groep Zhejiang Geely Holding, aangekondigd. Gewag wordt gemaakt van een beurswaarde van mogelijk 20 miljard dollar.

Enkele maanden geleden werd nog gesproken over een mogelijke fusie van Volvo met zijn Chinese zustermerk Geely, maar die plannen werden uiteindelijk weer opgeborgen.

Succesverhaal

‘Sinds meer dan een decennium is Volvo in handen van Zhejiang Geely’, aldus het persbureau Bloomberg. ‘Dat is toch wel een succesverhaal geweest. De uitbraak van de coronacrisis heeft weliswaar een periode van zes opeenvolgende jaren met nieuwe recordomzetten afgebroken, maar tijdens de tweede helft van het voorbije jaar kon opnieuw een sterke heropleving van de vraag worden opgetekend.’

‘Er kon opnieuw over recordleveringen worden gesproken en het merk kon tevens een sterke winst melden’, luidt het. Volvo Cars verkocht vorig jaar 660.000 wagens.

‘Geely heeft zich een ondersteunende eigenaar getoond en heeft geholpen bij de financiering van de bouw van de allereerste Amerikaanse autofabriek van Volvo. Tevens werden de nodige middelen voorzien die noodzakelijk zijn om tegen het einde van dit decennium bij Volvo een volledig elektrisch aangedreven portfolio uit te bouwen.’

‘We hebben de transformatie en groei van Volvo Cars de voorbije tien jaar ondersteund’, betoogt Eric Li, voorzitter van Zhejiang Geely Holding. ‘Daardoor kon Volvo tot een echt premiummerk met een verbeterde winstgevendheid uitgroeien. Volvo Cars is bijzonder goed gepositioneerd om een voortdurende groei te realiseren en het volledige potentieel van elektrische en autonome mobiliteit te benutten.’

Meerderheidsbelang

Geely nam Volvo twaalf jaar geleden over van toenmalig eigenaar Ford Motor. Omdat de wereldwijde autosector op dat ogenblik een moeilijke situatie doormaakte, kon Geely daarbij immers een goedkope prijs bedingen. Volvo Cars veranderde voor een bedrag van amper 1,8 miljard dollar van eigenaar. 

Bloomberg merkt wel op dat Geely, ondanks de successen die de waarde van Volvo verder hebben opgedreven, het moeilijk heeft gehad om zijn investering in het Zweedse merk te verzilveren. Drie jaar geleden werd een eerste poging voor een beursnotering van Volvo Cars ondernomen.

Die plannen werden echter opnieuw opgeborgen, nadat gebleken was dat de investeerders weinig interesse toonden. Zij vonden de vooropgestelde waardering van 30 miljard dollar overdreven. 

Bij de nieuwe beursgang – die volgens Bloomberg echter nog geen zekerheid is en onder meer van de marktomstandigheden afhankelijk blijft – zou Geely Holdings wel een meerderheidsbelang in het Zweedse merk behouden.

Volvo Cars maakte verder bekend dat het contract van chief executive Hakan Samuelsson tot eind volgend jaar wordt verlengd. Samuelsson nam elf jaar geleden de leiding over Volvo Cars over.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20