Volvo levert auto’s voor zelfrijdende testvloot van Chinese Uber, Didi Chuxing

De Zweedse autofabrikant Volvo Cars meldt dat het een overeenkomst heeft getekend om auto’s te leveren aan Chinees taxibedrijf Didi Chuxing. Deze wagens zouden bestemd zijn voor de technologie-eenheid van het autonoom rijden, weet Reuters.

Volvo zal XC90 SUV’s leveren die zijn uitgerust met back-up stuur- en remsystemen. Deze systemen zal Didi Autonomous Driving integreren in Didi Gemini, het nieuwe hardware-platform voor zelf rijden.

Didi werkt momenteel aan een beursgang met een waardering van ten minste 100 miljard dollar.

‘Knowhow uit de echte wereld’

Volvo Cars, dat eigendom is van het Chinese Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (GEELY.UL), levert Didi in eerste instantie honderden voertuigen. ‘Het doel is om er meer toe te voegen naarmate de zelfrijdende testvloot uitbreidt’, meldt hoofd strategie Alexander Petrofski aan persbureau Reuters.

‘Voor ons is dit een geweldige kans omdat we knowhow uit de echte wereld krijgen en onze voertuigen in een echte omgeving kunnen testen,’ aldus Petrofski. ‘Dit is iets waar we van zullen profiteren wanneer we beginnen met het uitrollen van deze technologie in toepassingen voor onze klanten.’

‘Deze nieuwe overeenkomst is in lijn met onze visie om de voorkeurspartner op mondiaal niveau te zijn voor zelfrijdende testvloten’, weet Johan Taws, Volvo’s hoofd van de strategie voor autonoom rijden.

Al een paar van de voertuigen zijn reeds aan Didi bezorgd.

Uber

Volvo begon al in 2016 met het leveren van testauto’s aan de autonoom rijdende eenheid van Uber. Uber Technologies Inc (UBER.N) verkocht die business vorig jaar aan start-up voor zelfrijdende auto’s Aurora. Uber maakt nog steeds gebruik van Volvo voertuigen.‘

De ingebouwde back-up systemen en veiligheidsvoorzieningen op Volvo’s XC90 auto’s, in combinatie met Didi’s zelfrijdend systeem, zullen uiteindelijk de wagens in staat stellen om te rijden zonder veiligheidsbestuurders. Het worden dus robotaxi-diensten,’ klinkt het nog bij Volvo.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20