Zweden kunnen hun coronapas onder de huid laten implanteren

In Europa is Zweden een van de meest technofiele landen. Het land komt nu op de proppen met een gadget die perfect zou passen in de nieuwste film van The Matrix. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in microchip-implantaten heeft een gezondheidspas ontwikkeld die onder de huid kan worden gedragen.

De chip is ontwikkeld door het in Stockholm gevestigde bedrijf DSruptive Subdermals, dat onderhuidse implantaten ontwikkelt voor ons dagelijks leven. De chips van het bedrijf kunnen onze persoonlijke gegevens opslaan, maar ook sleutels, visitekaartjes, treinkaartjes vervangen. Concreet kunnen de chips alles vervangen wat we op zak hebben. Tegelijk kunnen ze ook toegang verlenen tot onze gegevens in opslagdatabanken, zoals Google Drive.

Nood aan smartphone

Zodra de chip onder de huid is ingebracht, kan je met jouw telefoon over de chip vegen om je Covid-certificaat te openen. Dat document wordt geopend als een PDF. Dit betekent dat je nog steeds je telefoon nodig hebt, wat het gemak van deze innovatie relativeert.

De chip, ter grootte van een rijstkorrel, wordt in de arm of hand geïmplanteerd. Het heeft geen batterij en geen signaal, en wordt alleen geactiveerd door sensoren. “Dit betekent dat het niet kan worden geactiveerd om de positie te achterhalen van de persoon die het draagt,” legt directeur Hannes Sjoblad uit. “En wat voor mij belangrijk is, is dat de mensen die deze implantaten krijgen, dit op vrijwillige basis doen. Ze zijn nieuwsgierig, ze willen met deze nieuwe technologieën werken.”

Transhumanisme

Al zijn er natuurlijk enkele morele bezwaren. Door zo’n chip te dragen, vergroot je immers je afhankelijkheid van technologische snufjes. Er zullen ongetwijfeld nog heel wat debatten gevoerd worden over deze vormen van transhumanisme. De chip van DSruptive Subdermals is eerder een symbolische innovatie dan een echte technologische vooruitgang. Ondanks alles blijven de gebruikstoepassingen eerder beperkt.

Ook andere bedrijven werken aan dergelijke technologieën. Denk bijvoorbeeld aan Walletmor. Dat is een Pools bedrijf dat recent een betaalimplantaat heeft gelanceerd in België en de rest van Europa. Daarmee is het mogelijk om te betalen door enkel je hand te gebruiken.

(ns/evb)

Meer