Zware dreun voor Wall Street na waarschuwing van Fedbaas Powell

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet uitschijnen dat renteverlagingen in 2023 niet meteen in de kaarten zitten. Dat leidde tot een verkoopgolf op de Amerikaanse beurzen.

De Dow Jones verloor ruim 1.000 punten, wat neerkomt op een verlies met 3 procent. De technologie-index Nasdaq donderde zelfs 4 procent lager.

De voorzitter van de Fed bevestigde in een toespraak in Jackson Hole dat de centrale bank alles in het werk te stelt om de inflatie terug te brengen naar de gewenste 2 procent en gaf het signaal dat er niet snel een einde zal komen aan de renteverhogingen.

“De hogere rentevoeten, groeivertragingen en de zwakkere arbeidsmarkt (als gevolg van het verstrakkende geldbeleid, red.) zullen de gezinnen en bedrijven nog even pijn doen”, klonk zijn onheilspellende boodschap.

“Havik” Powell

“Powells toespraak was een duidelijk signaal dat de Fed niet van plan is de koers van het monetaire beleid te veranderen. Het verlagen van de inflatie is van het grootste belang, ook als er een economische vertraging optreedt”, schrijft Oxford Economics in een eerste reactie. Het was volgens de denktank de boodschap van een “havik”, een centraal bankier die voor een strenge koers kiest.

Opmerkelijk genoeg valt de harde taal van Powell vrijwel samen met enkele hints vanuit de Europese Centrale Bank om tot een hoger dan verwachte renteverhoging over te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20